c S

Slovenija po avtonomiji univerz v drugi polovici 29 evropskih držav in dežel

05.06.2017 08:17 Bruselj, 03. junija (STA) - Slovenija se po avtonomiji univerz uvršča v drugo polovico 29 evropskih držav in dežel, vključenih v raziskavo Evropske zveze univerz (EUA) za lansko leto. Po organizacijski avtonomiji je na 16. mestu, po finančni na 18., po kadrovski na 24. in po študijski avtonomiji na 25. mestu, kaže raziskava zveze s sedežem v Bruslju.

Na prvem mestu po organizacijski avtonomiji je Velika Britanija, po finančni Luksemburg, na prvem mestu tako po kadrovski kot študijski avtonomiji pa je Estonija.

Najslabše se je pri organizacijski avtonomiji odrezal Luksemburg, po finančni nemška zvezna dežela Hessen, po kadrovski Hrvaška in po študijski belgijska regija Valonija.

V raziskavi so pri merjenju stopnje organizacijske avtonomije med drugim upoštevali zunanji vpliv na izbiro rektorja, število zunanjih članov v izvršilnih organih univerz in možnost univerz za ustanavljanje pravnih oseb.

Pri merjenju stopnje finančne avtonomije so upoštevali denimo možnost najemanja posojil, možnost, da univerze obdržijo presežek prihodkov nad odhodki, in šolnine na vseh ravneh študija.

Pri kadrovski avtonomiji so kot merila upoštevali postopke zaposlovanja in napredovanja ter način nagrajevanja tako visokošolskih učiteljev kot zaposlenih v upravnem delu. Pri študijski avtonomiji pa so se med drugim osredotočili na stopnjo samostojnosti univerz pri določanju števila študentov, pri vpisnih postopkih in pri določanju vsebine študijskih programov.

EUA je reprezentativna organizacija univerz in nacionalnih rektorskih konferenc v 47 evropskih državah.