c S

Najboljši mladi voznik je David Sever

05.06.2017 07:48 Vransko, 02. junija (STA) - Avto-moto zveza Slovenije (AMZS) je danes v Centru varne vožnje na Vranskem v sodelovanju s policijo in Rdečim križem pripravila finale tekmovanja za najboljšega mladega voznika. Med desetimi zmagovalci polfinalnih izborov, ki so se pomerili na vajah, je bil za najboljšega mladega voznika izbran David Sever.

Za nagrado se bo leto dni brezplačno vozil z majhnim mestnim avtomobilom. Drugo mesto je pripadlo Amadeju Stošiču, tretje mesto pa je zasedel David Sekirnik.

Kot je povedal predsednik AMZS Anton Breznik, je treba pri ustvarjanju prihodnosti na slovenskih cestah dati priložnost mladim, ki jim ni vseeno, kaj se dogaja na cestah.

Akcija Najboljši za volanom je preventivno-izobraževalni projekt, v katerem so si s serijo izbirnih teoretičnih testov in praktičnih tekmovanj na poligonu AMZS Centra varne vožnje na Vranskem pomerili mladi vozniki, ki so morali poleg znanja cestnoprometnih pravil in poznavanja avtomobilizma ter avtomobilske tehnike pokazati tudi največ znanja, spretnosti in talenta pri varni vožnji avtomobila, ukrepanju v primeru prometne nesreče in poznavanju postopkov izvajanja prve pomoči.

Z izborom Najboljši za volanom želijo v AMZS mlade voznike in voznice spodbuditi, da o vožnji avtomobila razmišljajo, da se zavedajo nevarnosti in pasti vožnje ter da se znajo izogniti nevarnostim. Radi bi jih tudi spodbudili, da bodo svoje znanje prenašali naprej in ozaveščali svoje vrstnike. "Z izborom želimo izboljšati vozniško in tehnično kulturo med mladimi - in tudi tako v prihodnosti zagotoviti varnejše slovenske ceste," so pojasnili na AMZS.

Dodali so, da je ta projekt del širše in globalne zaveze mednarodne avtomobilistične zveze FIA, ki spodbuja številne preventivno-izobraževalne projekte avtomobilskih klubov. Ti projekti so usmerjeni v zagotavljanje aktivnosti za večjo varnost ranljivejših udeležencev v prometu in doseganju skupnega cilja - večje varnosti svetovnih, evropskih in nacionalnih cest.

Aktivnosti so tudi del programa Desetletje za večjo varnost cest 2010-2020, ki potekajo pod okriljem Organizacije združenih narodov.

Naslov Najboljši mladi voznik ali voznica Slovenije je po navedbah AMZS že sam po sebi dosežek, ki si zasluži spoštovanje in občudovanje. Nenazadnje se bo lahko zmagovalec upravičeno pohvalil, da je najboljši mladi voznik pri nas, so dodali. Z naslovom Najboljši mladi voznik Slovenije bo postal tudi mladi ambasador varne vožnje AMZS in zvezi pomagal pri osveščanju mladih o pasteh in nevarnostih vožnje avtomobila.

Po besedah Matjaža Leskovarja iz sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi, so bili mladi v starosti od 18 do 24 let lani udeleženi v 3813 prometnih nesrečah, leto prej pa v 3774 prometnih nesrečah.

V teh prometnih nesrečah je življenje lani izgubilo 19 mladih oseb, leta 2015 13. Število hudo poškodovanih mladih voznikov v teh prometnih nesrečah je lani znašalo 83, leto poprej pa 104.