c S

Mariborski študenti dejavno proti sovražnemu govoru

02.06.2017 09:01 Maribor, 01. junija (STA) - Študentje magistrskega študija medijskih komunikacij z mariborske Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI) so združili moči v projektu Nesovražni, s katerim se želijo postaviti po robu vsem oblikam sovražnega govora. S kampanjo na družbenih omrežjih in drugimi akcijami opozarjajo še posebej mlade, da je lahko vsakdo žrtev.

Projekt poteka v okviru iniciative Peer to Peer: Facebook Digital Challenge, na katerega so v tem globalnem spletnem velikanu povabili fakultete z vsega sveta.

Mariborski študentje sodelujejo s kampanjo NEsovražni pod sloganom Ne bom naslednji. "Sporočamo, da ne bomo še eni v množici tistih, ki širijo sovražni govor, hkrati pa prenašamo sporočilo, da ne bodo naslednja žrtev tovrstnih, nedopustnih dejanj," pojasnjujejo sodelujoči študenti.

Kampanja NEsovražni živi na družbenih omrežjih Facebook in Instagram ter na spletni strani, na kateri so na voljo mnoge koristne informacije za vse, ki so bili del sovražnega govora, ter napotki, kam se obrniti po pomoč. Ob tem so študenti pripravili še delavnici na osnovni šoli in gimnaziji, kjer so mladim predstavljali oblike sovražnega govora in načine, kako se nanje odzvati.

"Z rednimi objavami na družbenih medijih osveščamo javnost o neupravičenosti in škodljivosti sovražnega govora, ki običajno temelji na neresničnih in neutemeljenih informacijah o ljudeh, ki so ga deležni," poudarjajo.

Na rektoratu Univerze v Mariboru so danes pripravili še dogodek HateX, kjer so bile v ospredju različne oblike sovražnega govora. Uvodni predavateljici sta bili radijska voditeljica Tanja Kocman, ki je spregovorila o sovražnem govoru na socialnih omrežjih, in predsednica Društva novinarjev Slovenije Petra Lesjak Tušek, ki je predstavila raziskavo Sveta Evrope o novinarjih kot žrtvah sovražnega govora in slovenske primere sovražnega govora do novinarjev.

Na okrogli mizi, ki je sledila, pa so svoje poglede delili predstojnica katedre medijskih komunikacij na FERI in mentorica projekta Nesovražni Suzana Žilič Fišer, predavatelj na filozofski fakulteti Bojan Musil, predsednik društva Indijanez in programski vodja mladinskega centra Pekarna Ramiz Derlič ter dolgoletna koordinatorica programa Živa knjižnica Tanja Veber.