c S

Pokojninskemu dodatku za izjemne športne dosežke zelena luč odbora DZ

01.06.2017 13:52 Ljubljana, 01. junija (STA) - Odbor za izobraževanje, znanost, šport in mladino je za drugo obravnavo na plenarni seji pripravil predlog zakona o dodatku k pokojnini za delo in izjemne dosežke na področju športa. Dodatek bi lahko prejemali posamezniki, ki so s svojim delom v športu ali vrhunskimi športnimi dosežki prispevali k razvoju in ugledu države, predvsem nosilci medalj.

Pod predlog zakona so se podpisali poslanci koalicije, poslanci poslanske skupine nepovezanih poslancev in nepovezani poslanec Andrej Čuš.

Po besedah prvopodpisanega Petra Vilfana (DeSUS) bi lahko ministrstvo, pristojno za šport, na podlagi tega zakona podelilo dodatek k pokojninam državljanom, ki so se še posebej izkazali z delom in izjemnimi dosežki na področju športa, s čimer bi jih država nagradila za vsa odrekanja, ki so jih bili deležni, in vse uspehe, ki so jih dosegli.

Dodatek bi bilo mogoče podeliti dobitnikom olimpijske ali paraolimpijske medalje, medalje z olimpijade gluhih, medalje s šahovske olimpijade ali medalje s svetovnih prvenstev v olimpijskih kolektivnih športnih panogah ali olimpijskih športnih disciplinah individualnih športnih panog v članski konkurenci. Dobil bi ga lahko tudi športnik, dobitnik Bloudkove nagrade za življenjsko delo ali vrhunski mednarodni športni dosežek.

Dodatek bi se po danes sprejetem dopolnilu odmeril v odstotku od razlike med starostno ali invalidsko pokojnino, ki jo prejema upravičenec, in zneskom starostne pokojnine moškega, odmerjene od najvišje pokojninske osnove za 40 let pokojninske dobe.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič je izrazila strinjanje, da veljavni zakon iz leta 1974 (noveliran ob osamosvojitvi) ni več primeren za odmero in podeljevanje izjemnih pokojnin, zato vlada predlagani zakon podpira.

Janko Veber (SD) zakon pozdravlja: "Glede na to, da je šport eden od dejavnikov, v katerem se vsi prepoznamo, ko gre za vrhunski dosežek, je prav, da se kot država na to odzovemo in damo dodatno spodbudo vsem, ki želijo uspeti v športu."

Ivan Škodnik (SMC) je opozoril, da veliko športnikov v mladosti trdo trenira, zaradi česar pogosto zanemarijo šolo in pozneje dobijo slabši poklic. Zato se mu zdi prav, da jih država podpre tudi na ta način.

Iz podobnih razlogov zakon podpira Ljudmila Novak (NSi). Meni pa, da bi podobne rešitve potrebovali tudi za področje kulture in znanosti. Zato od vlade pričakuje, da bodo pripravljene tudi te. Nasploh je danes potrebo po tem izreklo kar članov odbora.

Miha Kordiš (ZL) zakon podpira, se pa sprašuje, kdaj se bodo v koaliciji zavzeli tudi za upokojence, ki živijo pod pragom revščine.