c S

Na Dravi znova univerzitetni osmerci

01.06.2017 10:08 Maribor, 01. junija (STA) - Univerza v Mariboru nadaljuje s prizadevanji za ponovno oživljanje družabnega življenja in športnih aktivnosti ob in na reki Dravi ter tako danes znova prireja mednarodno veslaško regato univerzitetnih osmercev. Še pred tem dogodkom ji bodo Dravske elektrarne Maribor (DEM) predale v trajno last in posest nepremičnine Brodarskega društva Sidro.

"Mesto je s to reko vedno živelo in moramo izkoristiti te danosti, ki jih imamo. Tudi naša univerza je s to reko že živela, a smo malo pozabili na njo. Zdi se mi prav, da se spet vrnemo sem na to vodo, da oživimo stare tradicije, spet priredimo veslaške regate in podobno," je rektor univerze Igor Tičar povedal ob zagonu projekta revitalizacije reke Drave in Mariborskega jezera pred dvema letoma.

Takrat so študentje obnovili več plovil, ki jih hrani Brodarsko društvo Sidro v Bresternici pri Mariboru. Čolnarna in parcele tega društva so v lasti DEM, a jih te sedaj predajajo v trajno last in posest univerzi. Generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Matjaž Marovt bo donacijo simbolično predal rektorju Tičarju na današnji kratki slovesnosti na rektoratu univerze.

Po predaji donacije bodo druženje nadaljevali na 23. mednarodni veslaški regati univerzitetnih osmercev na Lentu, ki jo univerza prireja v sodelovanju s Študentskim veslaškim društvom. Pričakujejo ekipe univerz iz Zagreba, Ljubljane, Primorske in Maribora. Skupno naj bi v tekmi sodelovali šest čolnov.

"Namen dogodka je obuditi življenje ob in na reki Dravi, oživiti vodne športe in bolje izkoristiti naravne danosti našega mesta. Povabili smo univerze iz naše regije, ki razvijajo veslaški šport, da se pomerimo v plemeniti tekmi študentskih univerzitetnih osmercev od Studenške brvi do Benetk," so sporočili z univerze.

Regata je eden od dogodkov 2. Drava festivala, v katerega so združili vrsto dogodkov vzdolž celotne struge Drave v Sloveniji z enakim ciljem - spodbujati življenje na in ob reki v luči trajnostnega razvoja.