c S

Ministrstvo zahteva pojasnila o porabi sredstev za malice dijakom na Ptuju

31.05.2017 15:37 Ptuj/Ljubljana, 31. maja (STA) - Po zapletih z razdeljevanjem malice dijakom Šolskega centra Ptuj in Gimnazije Ptuj bo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport od ptujskih šolskega centra in gimnazije zahtevalo ustrezna pojasnila in dokazila o namenski porabi sredstev, so pojasnili na ministrstvu, kjer so bili o dogajanju obveščeni v petek.

Izbrani ponudnik šolske prehrane za Šolski center Ptuj, kjer malicajo tudi dijaki gimnazije, je PP Gostinstvo Ptuj, ki spada pod okrilje Perutnine Ptuj, a je malice za dijake po pogodbi pripravljalo in razdeljevalo podjetje Pallas Skupina.

Po poročanju časnika Večer, ki je prvi objavil zgodbo o dogajanju na Ptuju, pa je podjetje Pallas Skupina v. d. direktorico Šolskega centra Ptuj Darjo Harb obvestilo, da zaradi dolga Perutnininega podjetja PP Gostinstvo v višini 233.000 evrov od 29. maja malic za dijake ne bo več pripravljalo.

Tako od ponedeljka dijakom malice v improvizirani delilnici v avli šole deli podjetje Slorest, ki ga je angažirala Perutnina Ptuj.

Malice za dijake sicer delno subvencionira šolsko ministrstvo, ki Šolskemu centru Ptuj na letni ravni za ta namen odšteje okoli 270.000 evrov, Gimnaziji Ptuj pa od 50.000 do 60.000 evrov.

Kot so za STA pojasnili na ministrstvu, lahko šola prehrano organizira sama, lahko pa nabavo, pripravo in razdeljevanje obrokov s pogodbo prenese na drug vzgojno-izobraževalni zavod ali zunanjega izvajalca. Zakon ne prepoveduje, da bi imel zunanji izvajalec šolske prehrane podizvajalca, kot je to v ptujskem primeru.

"V konkretnem primeru je očitno prišlo do nesoglasij med izvajalcem in podizvajalcem, torej v razmerju, v katerem ministrstvo ni udeleženo kot pogodbena stranka in zato v to razmerje neposredno ne more posegati," so navedli na ministrstvu in dodali, da pa lahko in mora ministrstvo skrbeti za namensko porabo proračunskih sredstev. Zato bo od šolskega centra in Gimnazije Ptuj zahtevalo ustrezna pojasnila in dokazila o namenski porabi sredstev.

V skladu z zakonom o šolski prehrani je ravnatelj tisti, ki je dolžan preverjati izpolnjevanje pogodbenih obveznosti zunanjega izvajalca, na katerega je prenesel organizacijo šolske prehrane. Če ravnatelj ugotovi kršitve, mora zunanjega izvajalca na to pisno opozoriti in zahtevati odpravo kršitev. Če se kršitve kljub opozorilu ne odpravijo v roku, ki je določen s pogodbo oziroma dogovorom, lahko šola pogodbo oziroma dogovor razdre.

"Ministrstvo je prepričano, da ravnatelja obeh šol ta notranji nadzor izvajata in do sedaj o problemih glede organiziranja prehrane na teh šolah ni bilo seznanjeno," so še navedli in poudarili, da so šole dolžne dijakom zagotoviti redno in zdravo prehrano. To ministrstvo pričakuje tudi v primeru obeh ptujskih šol, "kjer vodstvo zagotavlja, da to obveznost tudi izpolnjuje".

V. d. direktorice Šolskega centra Ptuj Darja Harb danes za dodatna pojasnila glede reševanja problematike ni dosegljiva, prav tako ni dosegljiva ravnateljica Gimnazije Ptuj Melani Centrih. Tudi na pojasnila Perutnine Ptuj STA še čaka.

Je pa odvetnik družbe Pallas Jure Šega za STA pojasnil, da so se težave z neplačili začele lani spomladi, zato je bila lani sklenjena cesijska pogodba, tako da je Šolski center Ptuj začel plačila izvajati neposredno družbi Pallas. Z nastopom nove v. d. direktorice centra pa so se po njegovih besedah zadeve spremenile, saj ta ne sledi predlogu, da bi denar za prehrano nakazala neposredno podjetju Pallas, ampak ga nakaže družbi PP Gostinstvo, ki ga po besedah odvetnika "iz neznanega razloga zadržuje".

Dolg podjetja PP Gostinstvo do družbe Pallas je doslej narasel na 233.000 evrov in družba Pallas enostavno zato, ker nima več sredstev za plačilo dobaviteljem, ne more več zagotavljati malic dijakom, je pojasnil odvetnik Jure Šega.

V PP Gostinstvu pa so za STA povedali, da informacija o dolgu ni točna, saj da je ta znesek manjši. Kot so dodali, so si ves čas prizadevali in iskali primerno rešitev glede odprtih terjatev do pogodbenega partnerja, s katerim od leta 2008 sodelujejo pri dobavi in razdelitvi prehrane dijakom Šolskega centra Ptuj.

Kljub trendu zmanjševanja obveznosti do partnerja in iskanju rešitve glede poplačila odprtih terjatev Pallas ni pokazal razumevanja in do dogovora ni prišlo. Zaradi odstopa in prekinitve sodelovanja s strani omenjenega podjetja so v soglasju in v sodelovanju z ostalimi poslovnimi partnerji ustrezno poskrbeli, da dobava in razdelitev prehrane dijakom potekata nemoteno ter v skladu s standardi in pravili s strani podjetja Slorest.

"Pogodbenih razmerij s poslovnimi partnerji ne komentiramo, uporabili pa bomo vsa razpoložljiva pravna sredstva za zaščito poslovnih interesov skupine Perutnina Ptuj," so dodali v PP Gostinstvu.