c S

Kranjska občina bo ponovila razpis za izbor zasebnega partnerja za gradnjo telovadnice

31.05.2017 07:59 Kranj, 30. maja (STA) - Na ponedeljkovem kolegiju kranjskega župana Boštjana Trilarja z vodji svetniških skupin so potrdili predlog o ponovitvi razpisa za izbor zasebnega partnerja za gradnjo telovadnice pri Osnovni šoli Stražišče, so sporočili z Mestne občine Kranj. Tako na nadaljevanju seje, ki so jo prejšnjo sredo prekinili, ne bodo odločali o potrditvi pogodbe.

V ponedeljek so odločili še, da bo občinska uprava pred ponovitvijo razpisa preučila le možnosti znižanja zahtevanega letnega prometa kot pogoja za izkazovanje usposobljenosti, so še zapisali. Tako bo še enkrat mogoče preveriti, ali je za ta projekt mogoče pričakovati več ponudb in nižje vrednosti investicije in upravljanja.

Na kolegiju, ki so se ga udeležili predstavniki liste Več za Kranj, SDS, SMC, NSi, DeSUS, SLS in stranke Povezane lokalne skupnosti, so ponovno predstavili vse elementi poteka in celoten proces javno-zasebnega partnerstva. Ponovno so ugotovili, da je za občino ta oblika financiranja za izgradnjo prepotrebnega infrastrukturnega objekta v Kranju edina možna in da Kranj tak objekt potrebuje.

Župan bo v okviru nadaljevanja redne seje mestnega sveta 1. junija umaknil točko dnevnega reda o potrditvi koncesijske pogodbe za izvedbo projekta javno-zasebnega partnerstva za izgradnjo telovadnice pri OŠ Stražišče.

O potrditvi pogodbe bi morali odločati že prejšnjo sredo, vendar mestni svetniki niso bili zadovoljni z informacijami glede javno-zasebnega partnerstva. Zato niso želeli glasovati o predlagani sklenitvi pogodbe, zaradi nesklepčnosti pa je bila nato seja prekinjena.

V gradivu za sejo namreč ni bilo zapisano, da je izbrani koncesionar Gorenjska gradbena družba, prav tako ni bilo podatkov o tem, kakšni bodo stroški za občino. Ob pripravi gradiva je namreč pogajanje s koncesionarjem potekalo, zato v koncesijski pogodbi, ki je bila priložena gradivu, ni bilo vključene končne cene investicije in uporabe na mesečni in letni ravni, so prejšnji teden pojasnili na občini.

Končne vrednosti naj bi bile predstavljene na seji sveta prejšnjo sredo. Vendar, kot je pojasnil svetnik SD Janez Černe, so bili o podrobnostih pomanjkljivo in prepozno obveščeni. Svetniki pa so podali več utemeljenih pripomb.

Ena večjih pripomb je končna cena projekta za občino, ki znaša 5,4 milijona evrov, čeprav je bilo še januarja govora o 3,5 in 4,3 milijona evrov. Prav tako pa jim občinska uprava vse do zadnjega trenutka ni razkrila imena koncesionarja, čeprav je bil edini prijavljen na razpis.

V javno-zasebnem partnerstvu bo zasebnik zgradil telovadnico, ki stane 2,26 milijona evrov. Občina bo plačevala uporabnino v višini skoraj 30.000 evrov na mesec, kar vključuje tudi vzdrževanje, obratovalne stroške in stroške zaposlenih, po 15 letih pa bo postala lastnica telovadnice.