c S

Inženirska akademija Slovenija obeležila 10-letnico delovanja

30.05.2017 07:02 Brdo pri Kranju, 29. maja (STA) - Inženirska akademija Slovenija je na Brdu pri Kranju obeležila 10-letnico delovanja kot samostojna organizacija, ki združuje strokovnjake s področja tehniških ved in tehnološkega razvoja. Na slovesnosti je med drugim podelila članske listine petim novim rednim članom, šestim novim izrednim članom ter novemu častnemu članu, Francetu Rodetu.

Novi redni člani akademije so tako postali Anton Bergant, Matjaž Mikoš, Mark Pleško, Marko Topič in Rok Uršič. Novi izredni člani pa so postali Denis Đonlagić, Spomenka Kobe, Boris Orel, Boštjan Podobnik, Janez Trontelj in Blaž Zupan. Kot rečeno, je nov častni član akademije postal France Rode, so sporočili iz akademije.

Predsednik inženirske akademije Stane Pejovnik je v nagovoru povedal, da se je v 10 letih po sprejetju zakona o Inženirski akademiji Slovenije akademija dobro uveljavila. Naštel je nekaj največjih dosežkov akademije v zadnjih letih in poudaril, da je njena pomembna naloga izboljšanje statusa in vloge tehnične inteligence v družbi s poudarkom na uveljavitvi inženirstva. Izpostavil je še pomen kakovostnega izobraževanja, inovacijskega sistema ter povezanosti znanosti z industrijo ter vlogo akademije pri doseganju teh ciljev.

V imenu ministrice za izobraževanje, znanost in šport Maje Makovec Brenčič, ki se je zaradi izredne seje vlade opravičila, je državni sekretar na ministrstvu Tomaž Boh poudaril pomembnost akademije, da deluje kot povezovalni člen med raziskovalnimi in izobraževalnimi inštitucijami ter gospodarstvom in državo. Članom se je zahvalil za delo s prenosom znanj izkušenih inženirjev na mlajše generacije.

Novoizvoljeni častni član Rode, izumitelj prvega žepnega kalkulatorja na svetu, se je medtem zahvalil za članstvo v akademiji in na kratko opisal svojo življenjsko pot, predvsem svoje izumiteljske aktivnosti pri podjetju Hewlett Packard in pozneje.

Prireditev na Brdu pri Kranju je sicer potekala pod častnim pokroviteljstvom predsednika republike Boruta Pahorja.