c S

Učenci 9. razredov se bodo seznanili z dosežki na nacionalnem preverjanju znanja

30.05.2017 07:57 Ljubljana, 30. maja (STA) - Učenci devetih razredov osnovnih šol se bodo danes seznanili z rezultati na nacionalnem preverjanju znanja (NPZ), ki je potekalo v prvi polovici maja. Svoj dosežek bodo lahko od 8. ure preverili na spletni strani Državnega izpitnega centra (RIC), z njim pa bodo seznanjeni tudi v šoli.

Preverjanje znanja je letos opravljalo 18.286 učencev 6. razreda na 485 šolah in 17.251 učencev 9. razreda na 478 šolah.

Tako kot prejšnja leta so učenci 9. razredov na letošnjem NPZ pisali preverjanje iz matematike, maternega jezika in tretjega predmeta, za kar je ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport določilo biologijo, šport, geografijo ali prvi tuj jezik.

Do izidov NPZ bodo lahko učenci od 8. ure pa vse do 1. junija dostopali preko spletne strani RIC, za kar potrebujejo šifro svojega NPZ in osebno enotno matično številko, z dosežki pa bodo seznanjeni tudi v šoli. Če ob vpogledu podvomijo v pravilnost vrednotenja, imajo možnost poizvedbe, v okviru katere se preveri, ali so naloge ovrednotene v skladu z navodili.

O povprečju, ki so ga dosegli njihovi učenci, bodo danes obveščene tudi šole, ki pa bodo imele vpogled le v lastne dosežke in povprečje, doseženo na ravni države. RIC šolam namreč rezultatov drugih šol ne posreduje, da ne bi prišlo do razvrščanja.

Istočasno kot v 9. razredih je NPZ potekal tudi v 6. razredih, kjer pa bodo z rezultati seznanjeni 6. junija.