c S

Pred mestno hišo objemi prijateljstva in spoštovanja

29.05.2017 07:03 Ljubljana, 27. maja (STA) - V okviru praznovanja 100-letnice lionizma je danes v središču Ljubljane potekala osrednja prireditev Objem. Območje od Stritarjeve ulice do Mestne hiše so prebarvali v barve lionizma, otroci so ustvarili Plakat miru. Opoldne so pričakali štiri maratonce, ki so pritekli iz Kopra in Slovenj Gradca, nato je sledil skupni objem v znak prijateljstva.

Lionsi po vsem svetu obeležujejo 100 let lionizma oz. dobrodelnosti, slovenski lionsi pa so se odločili za praznovanje z Objemom. "Vsi smo se zbrali tukaj, 56 lions klubov, od Prešernovega trga do Magistrata, da pokažemo javnosti, kdo smo, kaj delamo in kaj je naše poslanstvo. Vsi smo se simbolno objeli na trgu. Objem je simbol prijateljstva, spoštovanja, razumevanja in tistega, kar lahko človek da človeku," je za STA dejal guverner Zveze Lions klubov Slovenije Gregor Pajič.

Osrednja prireditev Objem se je uradno začela že v petek s startom ultramaratoncev, ki so pretekli 100 kilometrov poti za 100 let lionizma. Na 100 kilometrov dolgi tek proti Ljubljani sta iz Kopra startala Sara Kavčič in Ambrož Jakop, iz Slovenj Gradca Sonja Leskovar in Mitja Volčanšek.

"Iz Slovenj Gradca sva s Sonjo Leskovar startala v petek okoli 19. ure. Tek ni bil naporen, saj sem bil dobro pripravljen. Pri teku ni šlo za tekmo, ampak za humanitarnost in tudi solidarnost, tako da sva si s Sonjo včasih pomagala in se bodrila. Na poti smo imeli tudi spremljevalno ekipo, tako da ni bilo problemov," je za STA dejal Volčanšek. Kljub postankom na poti sta na cilj prišla nekaj ur prej, ko je bilo načrtovano.

Sara Kavčič in Ambrož Jakop sta iz Kopra startala v petek ob 11. uri. "Bilo je vroče, sonce je peklo, bila sva utrujena, a sva se zabavala, vmes sva si vzela čas za počitek in je šlo. Obema je bil tek v zadovoljstvo," je za STA povedala Kavčičeva.

Na odru pred Mestno hišo sta v kulturnem delu nastopila Gal Gjurin in Tinkara Kovač, ki sta samo za to priložnost pripravila in posnela pesem Objem.

Prireditve se je udeležil tudi ambasador Objema Alen Kobilica, ki je med drugim dejal, da "sreča vedno na strani dobrih, poštenih in hrabrih ljudi". Okoli 500 lionsov in drugih udeležencev pred Mestno hišo je kratko nagovoril tudi ljubljanski župan Zoran Janković.

V okviru praznovanja so lionsi za prodajo namenili kar 100 metrov dolgo in 230 kilogramov težko čokoladno rolado. S prodajo sladkega paketa so zbirali sredstva za pomoč slepim in slabovidnim otrokom.

Zveza Lions klubov Slovenije je del ene največjih humanitarnih prostovoljnih organizacij na svetu, ki danes šteje 1,5 milijona ljudi. Vsi v lokalnih Lions klubih delajo prostovoljno. Vsa zbrana sredstva pa gredo izključno pomoči potrebnim, so še poudarili v organizaciji.