c S

Madžarska glede spornega visokošolskega zakona kljubuje EU

26.05.2017 10:08 Budimpešta, 26. maja (STA) - Madžarska je v četrtek sporočila, da ne namerava spremeniti sporne visokošolske zakonodaje, zaradi katere je Evropska komisija pred mesecem dni sprožila pravni postopek proti državi. Zakon naj bi zaradi omejitev za tuje univerze privedel do zaprtja zasebne ameriške Srednjeevropske univerze (CEU) milijarderja Georgea Sorosa.

Budimpešta bi morala do četrtka odgovoriti na niz vprašanj Evropske komisije, ki je uradni opomin na Madžarsko naslovila 26. aprila. S tem je sprožila pravni postopek proti Madžarski zaradi kršenja evropske zakonodaje. Prvemu opominu sledi drugi, nato lahko komisija primer napoti na Sodišče EU.

"Evropska komisija ni navedla enega samega argumenta, ki bi opravičeval spremembe zakona," je v četrtek na novinarski konferenci zatrdil Janos Lazar, vodja kabineta madžarskega premierja Viktorja Orbana.

Madžarska zakonodaja, ki je bila aprila v hitrem postopku potrjena v parlamentu, uvaja omejitve za tuje univerze v državi. Pogoj za njihov obstanek bo denimo delovanje tovrstnih neevropskih univerz tudi v njihovi matični državi. Po mnenju njegovih nasprotnikov je napisan z namenom ustavitve delovanja Sorosove Srednjeevropske univerze, ki tega pogoja ne izpolnjuje.

Po oceni Bruslja zakon krši evropsko zakonodajo in akademsko svobodo.

Madžarska vlada vse obtožbe zanika in zatrjuje, da želi nekaterim tujim institucijam v državi zgolj odvzeti določene privilegije, ki jih uživajo. George Soros "je opravil dobro lobiranje v Bruslju, uspelo mu je mobilizirati tako komisijo kot Evropski parlament", je v četrtek po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še dejal Lazar.

Evropski parlament je namreč 17. maja sprejel resolucijo, v kateri ugotavlja, da je stanje glede temeljnih pravic na Madžarskem tako resno, da opravičuje sprožitev formalnega postopka, v katerem bi ugotavljali, ali gre za "tveganje resne kršitve" vrednot EU. Gre za poziv k sprožitvi 7. člena pogodbe, ki lahko vodi v začasen odvzem glasovalnih pravic.