c S

Koprivnikar želi razpravo o predlogih za odpravljanje plačnih anomalij ohraniti za pogajalsko mizo

25.05.2017 16:16 Ljubljana, 25. maja (STA) - Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je ob današnjih navedbah Sviza pojasnil, da ne želijo razprave o konkretnih predlogih in protipredlogih za odpravo plačnih anomalij prenesti v javnost. Zato javnosti v tem trenutku ne bodo posredovali poglobljenih vsebinskih odzivov, bodo pa še naprej aktivno sodelovali v pogajalskem procesu.

Koprivnikar je v pisnem odzivu, ki so ga posredovali z ministrstva za javno upravo, sicer izpostavil, da bi lahko s konkretnimi podatkih dokazovali, "da vladni predlog uravnoteženo in skladno z dogovorom in stališči zasleduje načelo pravičnosti in primerljivosti delovnih mest ter daje poudarek najslabše plačanim javnim uslužbencem".

Vendar pa bi s tem po njegovih besedah dosegli točno to, čemur v vseh pogajanjih do zdaj nasprotujejo, in sicer da bi razpravo o predlogih in protipredlogih prenesli v javnost. S tem bi po njegovem mnenju škodovali procesu dogovarjanja, ki teče za pogajalsko mizo in za katerega se odločno zavzemajo.

Zato v tem trenutku poglobljenih vsebinskih odzivov ne bodo posredovali javnosti, še naprej pa bodo "z argumenti in razumevanjem aktivno sodelovali v pogajalskem procesu, da bi čim prej lahko izpolnili obljubo, ki smo jo skupaj s sindikati dali javnim uslužbencem".

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) so sicer danes opozorili, da je vladni predlog odpravljanja plačnih anomalij v javnem sektorju enostranski in do nekaterih skupin izrazito nepravičen. Pričakovali so, da bodo v prvi vrsti izboljševali prejemke najnižje plačanim, a ugotavljajo, da očitno vlada skozi predlog favorizira državno upravo in delo v agencijah.