c S

Sporne spremembe statuta potrdil tudi upravni odbor mariborske univerze

25.05.2017 15:57 Maribor, 25. maja (STA) - Upravni odbor Univerze v Mariboru je danes potrdil spremembe statuta univerze, ki so pri sindikatih naletele na negativen odziv. V veljavo bodo stopile, ko bodo objavljene v uradnem listu, kar pa je po današnjem soglasju upravnega odbora in torkovi odobritvi na senatu univerze le še formalnost.

Kot so sporočili z univerze, je upravni odbor soglasno potrdil predlagane spremembe in dopolnitve statuta. S tem so med drugim ustvarjeni pogoji za poplačilo zaposlenih skladno z napredovanji. "S predlaganimi spremembami bo Univerza v Mariboru sredstva za poplačilo zagotovila na podlagi zakonov, statuta in aktov, ki bodo v prihodnje urejali tovrstna vprašanja," so pojasnili na rektoratu.

Kot je v torek na seji senata univerze povedal rektor Igor Tičar, so predlagane spremembe nujne za uskladitev statuta z veljavno zakonodajo in krepitev avtonomije univerze. Visokošolski sindikat Slovenije in Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije pa moti prenašanje določenih pristojnosti z upravnega odbora na senat univerze.

Najbolj sporno je določilo osebe, ki z novoizvoljenim rektorjem podpiše pogodbo o zaposlitvi. To doslej v statutu ni bilo dorečeno, je pa to opravljal predsednik upravnega odbora. Po novem bo to opravila oseba, ki jo bo izmed sebe vsakokrat posebej izvolil senat univerze.

Po navedbah vodstva univerze gre s to spremembo le za jasnejšo opredelitev tehničnega dela prevzema vodenja univerze, medtem ko ta oseba drugače ne bo imela nobenega posebnega vpliva. Po mnenju sindikatov pa se s tem nadaljuje širitev pristojnosti senata, hkrati pa prihaja do navzkrižja interesov, saj je rektor predsedujoči senatu.

Med sprejetimi spremembami statuta je med drugim še sodelovanje nepedagoškega kadra pri glasovanju na rektorskih in dekanskih volitvah, saj ta doslej ni imel volilne pravice. "Na volitvah bodo zastopani v najvišji možni z zakonom določeni meri, to je 25 odstotkov," so pojasnili na univerzi.