c S

Jabolka navdiha tokrat za delo na izobraževalnem in socialnem področju

25.05.2017 13:24 Ljubljana, 25. maja (STA) - Predsednik republike Borut Pahor je danes podelil jabolko navdiha ravnateljici Gimnazije Vič Alenki Krapež, pedagogu na Glasbeni šoli Krško Dragu Gradišku, Inge Breznik z zavoda za šolstvo in direktorju Doma Danice Vogrinec Maribor Marku Slaviču, so sporočili iz urada predsednika.

Priznanje so tako prejeli "štirje izjemni posamezniki, ki svoje delo opravljajo kot poslanstvo in potrjujejo, da je skupnost več kot seštevek", so še zapisali.

Alenka Krapež je Gimnazijo Vič v desetih letih uspela uvrstiti med zgodbe o uspehu. Kot so v uradu predsednika republike zapisali v utemeljitvi, ravnateljica z veseljem prisluhne ustvarjalnim pobudam dijakov. Eden njenih temeljnih ciljev je tako vzpostaviti ustvarjalno vzdušje, v katerem bodo zadovoljni dijaki lahko udejanjali svoje ustvarjalne zmožnosti in se razvijali v osebnosti, ki bodo odgovorne do sebe in drugih, predvsem pa sposobne živeti v svetu prihodnosti.

S svojim zagnanim delom in ljubeznijo do glasbe se je Drago Gradišek zapisal v slovensko glasbeno zgodovino na področju dela z otroki s posebnimi potrebami. V svoji karieri je ustanovil številne glasbene skupine, z njimi žel zavidljive uspehe in vzgojil številne mlade glasbenike. Pogumno je utiral tudi nove poti glasbenega ustvarjanja. Vse odlike izjemnega glasbenika, glasbenega pedagoga, motivatorja in voditelja je uspešno dokazoval tudi kot ravnatelj krške glasbene šole.

Inge Breznik pa je idejna vodja in gibalo največjega pevskega srečanja mladih v Sloveniji. Zborovski BUM, ki od 2012 vsaki dve leti poteka v Mariboru, je tako njen pomemben prispevek k naši skupni sreči in uspehu in kot tak tudi navdih in spodbuda nam ostalim, so zapisali v obrazložitvi. Breznikova se zaveda velikega pomena glasbe za utrjevanje narodove istovetnosti, zato Zborovski BUM razume tudi kot del domovinske vzgoje.

Marko Slavič s svojim strokovnim in človeškim pristopom prispeva k razvoju institucionalnega varstva starostnikov. Zaveda se izzivov dolgožive družbe in uspešno išče poti za kakovostno življenje srebrne generacije. Danes domovi za starostnike z različnimi programi dvigujejo kakovost oskrbe, pri čemer je Dom Danice Vogrinec vzor dobre prakse. Slavič si še posebej prizadeva in z dobrim gospodarjenjem dokazuje, kako je mogoče odlične zgodbe ustvarjati tudi v javnem sektorju.

Jabolka navdiha predsednik republike od začetka leta 2014 podeljuje različnim osebnostim in skupinam, katerih dejanja navdihujejo druge.

Med prejemniki jabolka navdiha sta bila pater Bogdan Knavs in predsednik ZZB NOB Nova Gorica Vladimir Krpan za mašo za žrtve vojne. Priznanja so med drugim prejele štiri matere, katerih otroci so zaradi bolezni drugačni, pa košarkarja Goran Dragić in Miha Zupan, Gimnazija Kranj ter skupina raziskovalcev, ki je prva potrdila povezavo med okužbo z virusom zika in mikrocefalijo. Lani so priznanje prejeli maneken in športnik Alen Kobilica, priznana kuharica Ana Roš, nogometni sodnik Damir Skomina in podjetnica Urška Sršen.