c S

Slovenski karitas in MZZ v Burundiju zgradila in opremila osnovno šolo

25.05.2017 10:50 Ljubljana, 25. maja (STA) - Slovenski karitas in ministrstvo za zunanje zadeve sta zgradila in opremila osnovno šolo v burundijskem Nynagungu in s tem omogočili 895 osnovnošolcem, da so po več letih lahko spet začeli obiskovati šolo, so danes sporočili iz Slovenske karitas.

Na Slovenski karitas so aprila letos končali z izvedbo projekta mednarodnega razvojnega sodelovanja z naslovom Zagotovitev trajnostnih kapacitet za osnovnošolsko izobraževanje otrok iz kraja Nyangungu v Burundiju, ki ga je med letoma 2015 in 2017 sofinanciralo ministrstvo za zunanje zadeve v vrednosti 110.000 evrov, Slovenska karitas pa v vrednosti 36.418 evrov iz sredstev zbranih v akciji Za srce Afrike.

V Nyangungu je pred petimi leti hud vihar močno poškodoval zgradbo osnovne šole. 12 učilnic, zidanih iz blata je ostalo brez strehe, kasneje pa jih je še dodatno uničil dež. Staršem je uspelo začasno pokriti štiri razrede, več sredstev ni bilo. Ker je bilo prostora premalo, številni šoloobvezni otroci iz tega kraja več let niso mogli hoditi k pouku. Starši in ravnateljica so zato prosili lokalno partnerico, v kateri deluje slovenska misijonarka Bogdana Kavčič, če bi Slovenija lahko pomagala s sredstvi za gradnjo nove šole.

Slovenska karitas se je odzvala na prošnjo. Gradnja nove šole se je začela oktobra 2015. Zgradili so 12 učilnic, zbornico ter zunanje sanitarije, šest stranišč za deklice in šest za dečke. Šola je zgrajena iz zelo kakovostnih materialov, da je vihar v prihodnje ne bo mogel več uničiti. Kupljeni sta bili dve 10.000-litrski cisterni, ki sta nameščeni ob šoli. V cisternah se zbira deževnica in omogoča oskrbo z vodo, saj druge možnosti za oskrbo z vodo tam ni. Šola je bila opremljena tudi s šolskim pohištvom.

V vsa gradbena dela je bilo vključenih 192 lokalnih delavcev iz Nyangunga in okolice, ki so na ta način lahko zaslužili za preživetje svojih družin, kajti priložnosti za dela so v teh kraji redke, in zato ima projekt še posebno vrednost. Med njimi je bilo veliko staršev 895 otrok, ki sedaj že hodijo k pouku v to šolo. Med učenci je 425 deklic in 470 dečkov. V šoli uči 17 lokalnih učiteljev in ravnateljica, so še sporočili iz Slovenske kartias.