c S

Pahor in Van der Bellen v Celovcu na slovesnosti ob jubileju Slovenske gimnazije

25.05.2017 08:06 Celovec/Ljubljana, 24. maja (STA) - Predsednik republike Borut Pahor in avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen sta se po koncu uradnega obiska avstrijskega predsednika v Sloveniji danes udeležila slovesnosti ob 60. obletnici Slovenske gimnazije v Celovcu. Pahor je v govoru poudaril, da je to jubilej obstoja in razvoja slovenske narodne skupnosti v Avstriji.

"Danes praznujemo moč znanja, ki ga je šola v minulih šestih desetletjih posredovala že več kot 2000 maturantom in maturantkam in je bila pomembna stopnica na njihovih poteh do najvišjih akademskih nazivov ter do uspešnih poklicnih karier," je dejal Pahor.

Kot je nadaljeval, je danes tudi praznik slovenskega jezika, ki mu gimnazija utrjuje družbeno veljavo in krepi zavedanje o zgodovinski prisotnosti slovenščine na Koroškem. "Danes je praznik slovenske narodne skupnosti, ki ji je gimnazija odločilno pomagala ustvariti lastno intelektualno jedro, ohranjati narodno identiteto in spodbujati ustvarjalnost," je dejal. Po njegovih besedah je slovenska narodna skupnost zaradi teh potencialov pomemben sooblikovalec kulturne in družbene stvarnosti na avstrijskem Koroškem.

Ta jubilej je tudi praznik sožitja in dobrega sosedstva, je poudaril Pahor. "Danes sta Slovenija in Avstrija prijateljski državi, partnerici in tesni zaveznici v skupni evropski družini. Skupaj se soočata z izzivi sodobnega časa in v dialogu iščeta rešitve za zagotavljanje dobrobiti državljanov obeh držav," je dejal predsednik.

Kot je poudaril, živimo v času, ko so skupne evropske vrednote pred veliko preizkušnjo. "Prepričan sem, da imamo odgovor zanjo. Odgovor je večja povezanost, tesnejše sodelovanje, odgovor so iskreni, dobrososedski in prijateljski odnosi med obema narodoma."

Slovenska gimnazija v Celovcu je bila na temelju avstrijske državne pogodbe ustanovljena 9. maja 1957. Prvi ravnatelj gimnazije je bil Joško Tischler, prve dijake pa je sprejela septembra 1957.

Letos je v gimnazijo vpisanih 569 dijakov; okoli 15 odstotkov jih prihaja iz Slovenije.

Kot je za STA dejala sedanja ravnateljica gimnazije Zalka Kuchlingova, je Slovenska gimnazija zelo pomembna ustanova. Gre za edinstveno gimnazijo v Avstriji, kjer je slovenščina učni jezik. Gimnazija po njenih besedah odpira okna tudi v regionalnem smislu, kajti njeni dijaki govorijo tako slovensko kot nemško, hkrati pa gimnazija odpira okno tudi v italijanski svet s ponudbo Kugyjevih razredov. V njih dijaki od leta 1999 dobijo izobrazbo v slovenščini, nemščini, italijanščini in angleščini.