c S

V Osnovni šoli Dolenjske Toplice uspešni pri odpravljanju težav z radonom

24.05.2017 14:46 Dolenjske Toplice, 24. maja (STA) - V Osnovni šoli Dolenjske Toplice, v pritličju katere so pred letom izmerili prisotnost škodljivega radona nad dovoljeno mejo, so zadovoljni z rezultati nedavno opravljene sanacije prvih treh prostorov. S podvrtavanjem pod tlaki bodo zato med počitnicami nadaljevali in približno 20.000 evrov vredno sanacijo končali do začetka novega šolskega leta.

Direktor občinske uprave Rado Javornik je na današnji novinarski konferenci povedal, da bo naložbo pokrila občina Dolenjske Toplice, ki po obljubi pristojnega ministrstva pričakuje povrnitev sanacijskih stroškov.

Po načrtu sanacije, ki ga je izdelal zavod za gradbeništvo, so problem z radonom rešili dokaj nezahtevno oz. s podvrtavanjem pod tlaki v pritličju šolske stavbe in ustvarjanjem podtlaka v izpušnih vrtinah, ki povzroča njihovo samodejno prezračevanje in s tem odvajanje tega zdravju škodljivega plina.

Ker je bila šola grajena zelo kakovostno, na težave pri omenjenih posegih niso naleteli. Dozdajšnje, sicer še neuradne meritve, s katerimi so v saniranih prostorih zaznali le desetino od dovoljene prisotnosti radona, pa so potrdile pravilnost odločitve za poseg s podvrtavanjem tlakov in odvajanja radona po ceveh, je še ocenil Javornik.

Po besedah ravnateljice Osnovne šole Dolenjske Toplice Maje Bobnar so se odpravljanja omenjene težave najprej lotili z rednim prezračevanjem, sicer pa so se s prisotnostjo omenjenega radioaktivnega plina v šestih pritličnih šolskih in prostorih otroškega vrtca srečevali že pred zadnjo, pred dobrima letoma izvedeno energetsko prenovo stavbe.

Po omenjeni prenovi in zaskrbljujočih meritvah Zavoda za varstvo pri delu maja lani je šolo obiskal inšpektor s področja varstva pred ionizirajočimi sevanji in vodstvu svetoval temeljito ter redno dnevno večkratno prezračevanje. Hkrati je svetoval še dodatne meritve v drugih prostorih, iskanje virov plinskega vdiranja in ustrezno sanacijo.

Ravnateljica je dodala, da je o inšpektorjevih ugotovitvah obvestila zaposlene v šoli, svet staršev in topliško občino, v šoli pa naročila še dodatno prezračevanje, ki ga odtlej redno opravljajo. Šola je kupila tudi prenosni merilec radona, s katerim so njegovo prisotnost izmerili še v drugih šolskih prostorih in ugotovili, da njegove tamkajšnje vrednosti ne presegajo dovoljene meje.

Hkrati so zavod za gradbeništvo, ki je lani jeseni pregledal stavbne temelje, zaprosili za načrt sanacije, je še povedala Bobnarjeva.

Topliško šolsko stavbo so zgradili leta 1973, v Osnovno šolo Dolenjske Toplice pa je v tekočem šolskem letu vpisanih nekaj več kot 300 otrok. V njenem pritličju deluje tudi zobna ambulanta.