c S

Šolski založniki svarijo pred znižanjem standarda učbenikov v osnovnih šolah

24.05.2017 07:45 Ljubljana, 23. maja (STA) - Predstavniki šolskih založnikov so na današnji novinarski konferenci vnovič ocenili, da ministrstvo za izobraževanje za učna gradiva in obnovo učbeniških skladov namenja premalo sredstev. Posledično bo zamenjava učbenikov v skladih mogoča v povprečju na vsakih sedem let, kakovost učbenikov in standard učenja pa lahko pade, opozarjajo.

Predsednik odbora za učbenike pri Zbornici založnikov in knjigotržcev GZS Miha Kovač je kot glavni problem zadnjih odločitev ministrstva za izobraževanje znanost in šport izpostavil, da na ministrstvu želijo učbeniške komplete za 1. razred, ki v povprečju stanejo 45 evrov, kupiti za 30 evrov. "To se enostavno ne izide, ker je ekonomska cena teh učbenikov in delovnih zvezkov taka, da se jih ne da prodati po 30 odstotkov nižji ceni," je poudaril.

V okrožnici ministrstva z 10. maja naj bi bil navedeni znesek namenjen učbeniškim gradivom za prvošolčke, kar pomeni tudi nakupu učbenikov za učbeniški sklad, zaradi česar sredstev za delovne zvezke in potrebna dodatna gradiva po mnenju Kovača ostane še manj, založbe pa ne morejo pokriti svojih stroškov. Omenil je poročilo Zveze aktivov svetov staršev Slovenije za prejšnje šolsko leto, ki navaja povprečje vrednosti kompleta učbenikov in delovnih zvezkov za prvošolca v višini 45,68 evrov.

Rezultat vsega tega je, da šole po njegovem mnenju ne bodo mogle kupiti vsega tistega, kar rabijo, hkrati se pa niti skladi ne bodo obnovili tako kot je treba. "Za povrh pa se odločitve o tem sprejemajo kakšno leto in pol prepozno," je prepričan Kovač.

"Če bi se o tem pogovarjali pred enim letom, bi lahko založniki tiskali črno-bele delovne zvezke, in sicer tudi celoten komplet za 30 evrov. A s tem se zniža kakovost in standard učenja," je opozorila direktorica Založbe Rokus Klett Maruša Kmet. Pri tem je omenila Češko, kjer so črno-beli delovni zvezki za tretjino cenejši od barvastih.

V nadaljevanju sta izpostavila problematiko obnavljanja učbeniških skladov, ki po njuni oceni še zdaleč niso obnovljeni. Vrednost učbenikov v skladih je po izračunih založnikov 13,4 milijona evrov, ministrstvo pa je za njihovo obnovo v treh letih, od 2015 do letos, namenilo skupaj 9,3 milijona evrov, torej za obnovo zmanjka 4,1 milijona evrov.

Izračuni pokažejo, da bo zamenjava učbenikov oz. obnova skladov mogoča v povprečju na vsakih sedem let. "Celo v siromašnejši Bolgariji učbeniške sklade obnavljajo na vsaka tri leta," ob tem opozarja Kovač.

V septembru bo v šolah še za 4,9 milijona evrov učbenikov, ki bodo uporabljeni že četrtič. "To pa je dobra tretjina vseh učbenikov, skladi torej nikakor ne bodo obnovljeni in sistem s tremi milijoni evrov ne more biti trajnosten in vzdržen," sta poudarila in dodala, da bodo učitelji prisiljeni v zmanjševanje obsega gradiv v prvem razredu, kar pomeni "znatno znižanje standarda v osnovnih šolah".

Ministrstvo je namreč pripravilo nov model vzdrževanja učbeniških skladov, s katerim želi zagotoviti njihov dolgoročni razvoj in kakovost. Šolam bo vsako leto namenilo sredstva za obnovo skladov, pristojna ministrica Maja Makovec Brenčič pa je v ponedeljek zagotovila, da bo sredstev dovolj, da staršem prvošolcev učnih gradiv ne bo treba doplačevati.

Z oceno se strinja tudi ravnateljica kranjske osnovne šole Orehek Ivka Sodnik, ki meni, da je potrebna selekcija pri učnih gradivih, saj je mnogo kje teh preveč. Založniki kljub temu vztrajajo, da bo manjše število delovnih zvezkov pomenilo nižanje standarda pri učenju v šoli.