c S

Mariborska razvojna agencija del projekta o migracijah mladih

22.05.2017 09:06 Maribor, 20. maja (STA) - Mariborska razvojna agencija (MRA) in Inštitut za ekonomska raziskovanja (IER) sta se kot slovenska partnerja vključila v evropski projekt izboljšanja institucionalnih zmogljivosti in spodbujanja sodelovanja za obvladovanje vplivov transnacionalnih migracij mladih (YOUMIG). V projekt je vključenih 16 organizacij iz podonavskega območja.

Partnerji v projektu so v teh dneh v Mariboru predstavili znanstvene in strokovne izzive in posledice migracij za razvojno načrtovanje v lokalnih skupnostih.

Kot je povedala vodja projekta na mariborski agenciji Amna Potočnik, se v projektu, ki je namenjen migracijam mladih med 15. in 34. letom, povezujejo statistični uradi ter raziskovalne organizacije, pa tudi mesta - od Maribora, Gradca, Szegeda, Sfantu Gheorghea, Burgasa, Bratislave in Kanjiže. Med njimi se nekatera soočajo predvsem z odseljevanjem, druga imajo problem s priseljevanjem, medtem ko se tretja, kakršen je tudi Maribor, soočajo z obema pojavoma.

Predstavnica Inštituta za ekonomska raziskovanja (IER) iz Ljubljane Nada Stropnik je med cilji projekta naštela transnacionalne raziskave s poudarkom na migracijah mladih v mestih, pojasnjevanja dejstev o demografskih in socialnih trendih ter trendih na trgu dela, ki so povezani z migracijami in vplivajo na življenje ljudi kot tudi na razvoj novih načinov merjenja teh trendov. Vse to bo po njenih besedah vodilo do izboljšanja migracijske politike v sodelujočih državah.

Kot ob tem poudarja Potočnikova, na oblikovanje in razvojno načrtovanje lokalnih skupnosti vplivajo tako dnevne migracije kot tudi selitveni prirast. Podatki za Maribor kažejo, da je bilo konec leta 2016 v mestu 111.832 prebivalcev, kar je 23.147 manj kot konec leta 1995, ob tem da je bil naravni prirast vse od leta 2008 negativen.

Tudi skupni selitveni prirast je bil v nekaj zadnjih letih negativen, saj se je število priseljenih iz tujine v letu 2015 zmanjšalo na 11,8 na 1000 prebivalcev (v primerjavi z 20,5 na 1000 prebivalcev v letu 2008), prav tako se je leta 2015 zmanjšalo število odseljenih v tujino na 1000 prebivalcev, ki znaša 10,2.

Več Mariborčanov, kot se jih je priselilo, se je v tem času odselilo v sosednje občine oziroma regije, v celotni strukturi prebivalstva pa tujci predstavljajo 7,7 odstotka. "Ne glede na gibanje števila prebivalstva pa ostaja Maribor z vidika delovnih migracij še vedno zaposlitveni bazen v Podravju, zato je pri razvojnem načrtovanju smiselno upoštevati migracijske tokove," je še dejala Potočnikova.