c S

ZPMS tudi letos z akcijo Pomežik soncu zbira sredstva za letovanja otrok

22.05.2017 08:35 Ljubljana, 19. maja (STA) - Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) je začela vsakoletno akcijo zbiranja sredstev za brezplačna letovanja otrok iz socialno ogroženih družin Pomežik soncu. Vrhunec bo dosegla 7. junija z dobrodelnim koncertom Otroci za otroke v Cankarjevem domu, so sporočili iz ZPMS. Lani so zbrali sredstva za letovanje 10.139 otrok.

Na koncertu, ki ga bo Televizija Slovenija predvajala 10. junija, bodo otroci Otroškega pevskega zbora OŠ Nove Jarše - Rock mulčki pod vodstvom zborovodje Emirja Jušiča gostili vrsto znanih slovenskih pevk in pevcev. Med drugimi bodo nastopili Gal in Severa Gjurin, Vlado Kreslin, Tokac in Tomi Meglič.

Kot so zapisali v ZPMS, je sodoben čas povzročil veliko ekonomsko in socialno razliko med otroki. Vse več jih v času počitnic ostaja doma, prepuščenih samim sebi in ulici. Da bi zmanjšali socialne razlike in otrokom zagotovili enake možnosti za kakovostno preživljanje počitnic, so v ZPMS leta 1999 začeli humanitarno pobudo zbiranja sredstev za financiranje letovanj otrokom iz socialno in materialno ogroženih družin.

Posebnost programov letovanja otrok pri ZPMS je, da so v iste programe vključeni otroci iz socialno ogroženih družin in tisti, ki letujejo samoplačniško. "Želimo, da so vrstniki med sabo čim bolj povezani in imajo možnost druženja. Prav tako v teh programih ZPMS letujejo tudi otroci s posebnimi potrebami," so pojasnili v ZPMS.

Starši otrok s posebnimi potrebami se pogosteje soočajo s težkimi finančnimi situacijami, so prepuščeni sami sebi in ne zmorejo zagotavljati zdravstvenega letovanja. To pa bi bilo po oceni ZPMS še kako potrebno, saj so otroci s posebnimi potrebami bolj podvrženi debelosti ali pa so socialno izolirani in stigmatizirani.

Poziv k pomoči je namenjen posameznikom in podjetjem, saj želijo v ZPMS z zbranimi sredstvi zagotoviti "brezplačne, sproščujoče, ustvarjalne in aktivne počitnice čim večjemu številu otrok". Zainteresirani lahko pomagajo z nakupom vstopnice za koncert ali pa prispevajo pet evrov s poslanimi sporočili s ključno besedo ZPMS5 na številko 1919.