c S

V javni razpravi novela zakona o osnovni šoli

19.05.2017 08:48 Ljubljana, 18. maja (STA) - Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je danes v javno razpravo posredovalo predlog novele zakona o osnovni šoli, ki po novem ureja samo izobraževanje šoloobveznih otrok, uvaja spremembe pri nacionalnem preverjanju znanja in učenju tujih jezikov. Zakon je objavljen na e-demokraciji, rok za posredovanje pripomb pa je 30. junij.

Novela zakona o osnovni šoli uvaja številne spremembe. Po novem ureja samo izobraževanje šoloobveznih otrok, osnovnošolsko izobraževanje odraslih, ki ni obvezno in temelji na prostovoljnosti posameznika, pa ureja s posebnim zakonom s področja izobraževanja odraslih.

Zakon po novem opredeljuje pravico do izbire izobraževanja v javni ali zasebni osnovni šoli. Izobraževanja na domu ni več posebna oblika izobraževanja, ampak je specifičen način izobraževanja in je v celoti urejeno v posebnem poglavju zakona.

Med pomembnimi novostmi zakona je nov model nacionalnega preverjanja znanja (NPZ). Po novem se NPZ uvaja v 3. razred osnovne šole, v 9. razredu se bodo ocene vpisovale v redovalnice, za vse tri razrede (3., 6., in 9.) pa bo preverjanje znanja obvezno.

Učenci s prilagojenim programom v 3. razredu ne bodo opravljali NPZ, v 6. razredu ga bodo opravljali prostovoljno, v 9. razredu pa obvezno. Učenci priseljenci iz drugih držav, katerih materni jezik ni slovenski, pa NPZ opravljajo prvo in drugo šolsko leto po preselitvi prostovoljno.

Po novem se v 1. razredu ukinja pouk prvega tujega jezika kot neobveznega izbirnega predmeta. Izvajal se bo v sklopu obveznega programa.

Ohranja se izvajanje neobveznih izbirnih predmetov od 4. do 9. razreda. Šola ne more ponuditi pouka dodatnega tujega jezika, ki se sicer že izvaja na šoli kot prvi ali drugi tuji jezik, lahko pa kot dodatni tuji jezik ponudi pouk latinščine.

Zakonsko novelo naj bi začeli uporabljati 1. septembra 2018 oziroma na začetku šolskega leta 2018/19.