c S

Dekan FDV Bohinc v svoji knjigi poziva k zaustavljanju dohodkovnih neenakosti

18.05.2017 08:27 Ljubljana, 17. maja (STA) - Dekan Fakultete za družbene vede (FDV) Rado Bohinc je danes predstavil svojo knjigo z naslovom Družbena odgovornost. Avtor v svojem delu, ki je plod njegovega raziskovalnega dela v zadnjih desetletjih, med drugim poda predlog novega razvojnega modela Slovenije, ki bi pripomogel k zaustavljanju vse večjih dohodkovnih neenakosti med ljudmi.

V knjigi Družbena odgovornost, ki je izšla pri Založbi FDV, Bohinc izpostavi svojo izhodiščno ugotovitev, da ima družbena odgovornost tri vidike. Kot prvo po besedah Bohinca družbena odgovornost na globalni ravni zadeva gibanje človeštva z vidika dohodkovne neenakosti in kaj ta pomeni "za prihodnji svet, ki kar poka od različnih pritiskov, ki se izražajo tudi kot socialni".

Poleg tega se družbena odgovornost dotika ravni držav, ki bi morale po besedah Bohinca postaviti take sisteme, ki bi bili bolj prijazni večini ljudi. "To pa so sistemi, ki poleg kapitala spoštujejo tudi delo," je dejal. Kot tretji vidik družbene odgovornosti pa Bohinc izpostavi odgovorno korporativno upravljanje.

"Novi razvojni model postavlja v središče človeka, njegovo ustvarjalnost in gospodarsko rast za vse ljudi. V knjigi so predstavljeni možni načini prehoda iz sistema, ki že stoletja ustvarja velikanske neenakosti med ljudmi, ki v sodobnem času prerašča v nepomirljive socialne napetosti in globalne migracije," je zapisano na zadnji strani knjige Bohinca, s katero želi avtor prispevati k pozitivnim družbenim spremembam in s tem slediti poslanstvu fakultete.

"Osem Zemljanov je bogatejših kot najrevnejših 3,6 milijarde skupaj," je pojasnil Bohinc na današnji predstavitvi. Poleg tega pa dohodkovna neenakost vpliva po besedah Bohinca tudi na enakost možnosti. "Ne gre samo za ekonomski vidik ampak tudi vidik pravičnosti in enakopravnosti. Ljudje, ki so na repu družbene lestvice, imajo slabši dostop do izobraževanja, sodobnih tehnologij, zdravstva in kulture, možnosti zaposlitve, blagostanja na sploh," je še pojasnil Bohinc.

Avtor rešitve družbene neenakosti ne vidi v nadomestitvi globalnega kapitalizma, kar bi bilo po njegovih besedah "preveč iluzorno", ampak v vzvodih družbene odgovornosti. Med njimi so javno in korporativno upravljanje, ekonomska demokracija in socialna ekonomija.

Dejal je še, da se njegova družbena odgovornost konča z izidom knjige. Naslednji korak pri reševanju problema dohodkovnih neenakosti morajo po njegovih besedah narediti tisti, ki so odgovorni, sicer bo "v tem svetu v prihodnosti pokalo po šivih od različne vrste socialnih pritiskov".