c S

Danes še usklajevanje glede centrov za socialno delo in zakona o pacientovih pravicah

17.05.2017 10:44 Ljubljana, 17. maja (STA) - Ministrica za delo Anja Kopač Mrak bo s koalicijskimi predstavniki predvidoma danes nadaljevala usklajevanje predloga reorganizacije centrov za socialno delo. Po ponedeljkovem koalicijskem vrhu je kazalo, da bi skupen jezik lahko našli. Dokončno pa naj bi koalicija danes spilila in morda poslala na vlado novelo zakona o pacientovih pravicah.

Ministrica za delo je po ponedeljkovem koalicijskem vrhu, na katerem so pretresali tudi reorganizacijo centrov za socialno delo ter zakone s področja trga dela, napovedala, da bodo usklajevanja nadaljevali danes ter nekatere predloge skušali dati na vlado ta ali prihodnji teden.

Medtem je partnericam poslala kriterije za predlagano reorganizacijo centrov za socialno delo, a za zdaj v SMC in DeSUS še niso pojasnili, ali ustrezajo njihovim pričakovanjem. Po neuradnih informacijah vsaj v največji stranki naj ne bi bili povsem zadovoljni.

Ministrstvo za delo pa je glede predloga prejelo mnenje ministrstva za javno upravo. Vsebina za zdaj še ni znana, je pa minister za javno upravo Boris Koprivnikar že minuli teden pojasnil, da imajo zadržke do predloga, da bi poleg sedaj obstoječih 62 centrov za socialno delo ustanovili še 16 novih območnih enot.

Po njegovih besedah na MJU menijo, da bi bilo možno združevanje podpornih nalog urediti bolj racionalno, in sicer tako, da ne bi ustanavljali novih organizacij, ampak bi nekaterim obstoječim dali dodatne, nekaterim pa bolj strokovne naloge.

Koalicija pa naj bi danes le še preverila zadnje besedilo novele zakona o pacientovih pravicah, ki ga je ministrstvo pripravilo po pripombah koalicijskih partneric. Ministrica Milojka Kolar Celarc verjame, da bo vlada v četrtek novelo že potrdila.