c S

Vrvohodci bodo povezali matematike in fizike

16.05.2017 08:23 Ljubljana, 16. maja (STA) - Iztekanje študijskega leta in približevanje spomladanskemu izpitnemu obdobju bodo na ljubljanski fakulteti za matematiko in fiziko zaznamovali s posebnim dogodkom. Študent tretjega letnika fizike Matic Noč bo z ekipo skušal po vrvi na višini okoli 30 metrov premagati razdaljo med stavbama fakultete. Na ta način naj bi oba oddelka še bolj povezali.

"Na levi strani je stavba za matematiko, na desni za fiziko. Čez se bo napela vrv, po kateri se bomo sprehodili," je za STA pojasnil Noč in dodal, da gre predvsem za povezovalni dogodek. Sam bo, kot je poudaril, naredil uvoden hod, nato pa se mu bodo pridružili še trije oziroma štirje vrvohodci oziroma t. i. slacklinerji.

S posebnim dogodkom, ki ga pripravljajo pred sredinim študentskim piknikom, obeležujejo približevanje spomladanskemu izpitnemu obdobju, volitve novega rektorja ljubljanske univerze ter natanko 931 dni do stoletnice Univerze v Ljubljani, so sporočili iz fakultete.

Poudarili so, da je Noč eden najboljših slacklinerjev v Sloveniji. "Ponaša se z najdaljšo prehojeno linijo nad tlemi, vodo in prepadom. Je tudi eden redkih Slovencev, ki hodi po vrvi nad prepadi," so dodali.

Po besedah Noča, ki se s tem ukvarja približno štiri leta, gre za "zahtevno disciplino, ki ji moraš posvetiti ogromno časa, da premagaš strah pred višino oz. strah pred nestabilnim občutkom na višini". Veliko vlogo vselej po njegovih trditvah igra tudi zelo dobra psihična pripravljenost.

S sprehodom po vrvi, na katerem bo po zagotovilu Noča za varnost poskrbljeno, bodo most med matematiki in fiziki vrvohodci gradili ob 16. uri.