c S

Podeljene nagrade Sodobnosti za esej, kratko zgodbo in dvig bralne kulture

15.05.2017 16:30 Ljubljana, 15. maja (STA) - Revija Sodobnost je letos nagrado za najboljši esej namenila Moniki Jerič za besedilo Hvalnica preprostemu in ljubezensko pismo zapletenemu, nagrado za najboljšo kratko zgodbo pa Evi Perko za zgodbo Mati že ve. Nagrado sončnica na rami za dosežke na področju dviga bralne kulture pa sta prejela Maja Nagode Miklič in Gregor Škrlj.

Monika Jerič v svojevrstnem, skorajda pesniškem in nekoliko mističnem jezikovnem izrazu "človeka premišljuje v njegovem izvornem položaju, še preden se je v njegovih očeh svet razklal na naravo in kulturo, na divjo silo in obrzdan razum", je v utemeljitvi nagrade za esej zapisala žirija v sestavi predsednica Alenka Urh ter člana Evald Flisar in Jože Horvat.

Navdihujoč se pri sufijski filozofski tradiciji, ki je bila podobno kot ostale vzhodnjaške filozofije v zahodni idejni arhitektoniki velikokrat zapostavljena, avtorica bralcu spretno približa nek drugačen pogled, drugačen odnos do sveta in svetega v njem. Z zanimivim pristopom k izbrani temi, ki ga opredeljuje opuščanje težnje po inventariziranju, kategoriziranju, popredmetenju in prilaščanju, se besedilo, kot so žiranti zapisali v obrazložitvi, približa ekstatični igri jezika in bralca tako opominja, da mora biti vse preprosto, toda ne bolj, kot mora biti.

Avtorica zgodbe Mati že ve Eva Perko je epistolarno formo času primerno ustrezno pomanjšala in tako smo "namesto romana dobili zgodbo, namesto pisem tekstovna telefonska sporočila in zapis telefonskih pogovorov", je zapisala žirija, ki so jo sestavljali predsednik Igor Bratož ter člana Diana Pungeršič in Rok Smrdelj.

Dialog, ki ga sporočila v zgodbi udejanjajo, je na trenutke vsakdanje strasten, včasih pričakovano vsakdanje povprečen. Vendar pa je zgodba, povedana brez klasičnega pripovedovalca in njegove perspektive, z minimalnimi sredstvi, kar se da prepričljiva, dramatičnost avtorica odločno in odlično stopnjuje do usodnega vrelišča, ko bralec lahko ugotovi le še to, da je prebral vešče zastavljeno in neskončno žalostno ljubezensko zgodbo, še piše v obrazložitvi nagrade za kratko zgodbo.

KUD Sodobnost International nagrado sončnica na rami, namenjeno spodbujanju veselja do branja in za dosežke na področju dviga bralne kulture, podeljuje tretje leto. Letos jo je žirija v sestavi predsednice Milene Mileve Blažić, Jane Bauer in Marijance Ajše Vižintin namenila knjižničarjema Maji Nagode Miklič iz Osnovne šole Vita Kraigherja in Gregorju Škrlju iz Osnovne šole Prule.

Nagradi za kratko zgodbo in esej revija Sodobnost od lani podeljuje samostojno; prej jo je podeljevala v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev. Nagrade so podelili v petek.