c S

Papič v torek po podporo zaposlenih in študentov za mesto rektorja

15.05.2017 14:11 Ljubljana, 15. maja (STA) - Okoli 46.000 zaposlenih in študentov ljubljanske univerze bo v torek potrjevalo Igorja Papiča kot edinega kandidata za mesto rektorja za obdobje 2017-2021. Za izvolitev aktualni dekan fakultete za elektrotehniko Papič potrebuje 50 odstotkov veljavnih glasov. Prvič v zgodovini rektorja univerze volijo tudi vsi ljubljanski študentje.

Volitev se bo tokrat lahko udeležilo okoli 5730 zaposlenih na 26 članicah univerze ter okoli 40.000 študentov. Rektorja se po sprejetih spremembah pravilnika o volitvah organov univerze voli po dvokrožnem in neposrednem sistemu, kar pomeni, da so volitve neposredne in potekajo sočasno na vseh članicah in rektoratu.

Volilno pravico imajo visokošolski učitelji, znanstveni delavci ter visokošolski in raziskovalni sodelavci, zaposleni na univerzi vsaj za polovični delovni čas, študentje ter strokovno.

Skupine volivcev imajo različne uteži pri seštevanju glasov, tako da imata skupini študentov ter strokovno-administrativnih in tehničnih delavcev vsaka po 20 odstotkov vseh glasov.

Papič izpostavlja kakovost in sodelovanje s študenti

Papič se je kot edini kandidat za najvišji položaj na univerzi javnosti prvič predstavil sredi aprila na pravni fakulteti. Od takrat je imel več javnih predstavitev, na katerih je predstavil svoj program, nato pa odgovarjal na vprašanja.

"Glede na predstavitve in opravljene razgovore z zaposlenimi na univerzi in študenti pričakujem podporo na torkovih volitvah," je dejal za STA Papič. Ob tem je izrazil upanje, da bo volilna udeležba "solidna".

Papič je v programu izpostavil potrebo po kakovostnem razvoju univerze. Velik poudarek pripisuje sodelovanju s študenti v borbi za čim bolj kakovosten študij. Prav zaradi razumevanja študijske problematike in pripravljenosti na sodelovanje študentski svet ljubljanske univerze, kot so sporočili, podpira Papiča.

A pri tem so v študentskem svetu poudarili pomembnost doslednega izpolnjevanja obljub, saj si ne želijo, da bi se "tovrstne besede izkazale kot le ena izmed strategij predvolilne kampanje". Od rektorja študenti pričakujejo odprto komunikacijo in vključenost kot enakopravnih odločevalcev na univerzi znotraj vprašanj in dilem, ki se tičejo študentov.

Papič je sicer redni profesor na fakulteti za elektrotehniko, je predstojnik Laboratorija za električna omrežja in naprave, od 2011 do 2013 je bil prodekan za pedagoško dejavnost, od leta 2013 je dekan fakultete. Je nosilec številnih domačih in mednarodnih razvojno-raziskovalnih projektov.

Svetlik zapušča rektorat z aferami

Kot je znano, se sedanjemu rektorju Ivanu Svetliku štiriletni mandat izteče septembra, znova ni kandidiral, ker ima sicer že izpolnjene pogoje za upokojitev, a se še odloča, kaj bo storil. Sicer pa položaj rektorja naše največje javne univerze prepušča mlajšim, je pred časom povedal za STA.

Svetlikovo obdobje je zaznamovala predvsem afera izplačevanja dodatkov za stalno pripravljenost, ki ga je svojim vodilnim v preteklih letih izplačevalo devet ljubljanskih fakultet.

Tudi zaradi tega je univerza sprejela nov statut, ki izpostavlja spremembe v smeri demokratizacije univerze, saj rektorja po novem volijo tudi strokovni delavci, dekana še akademsko osebje in študenti. Urejen je tudi odpoklic dekana in rektorja.