c S

Mariborski Muzej narodne osvoboditve za en dan prevzemajo osnovnošolci

15.05.2017 10:05 Maribor, 15. maja (STA) - Muzej narodne osvoboditve Maribor bodo danes že petič doslej za en dan v upravljanje prevzeli najmlajši. Tokrat bodo v okviru projekta Prevzeli smo muzej glavno vlogo odigrali učenci limbuške Osnovne šole Rada Robiča, ki bodo opravljali večino del v muzeju, vse od vratarjev do direktorice, njihovi sošolci pa bodo množični obiskovalci muzeja.

Začasni upravljavci muzeja bodo svoje sošolce vodili po razstavah, za najmlajše so pripravili tudi ustvarjalne delavnice, ob razstavi o tekstilni industriji bo ena od učenk predla na kolovrat, učenci kustosi pa bodo medtem pripravljali razstavo o zgodovini šolstva v Limbušu.

Kot je ob tradicionalnem dogodku, ki ga bodo začeli ob 14. uri, povedala direktorica muzeja Aleksandra Berberih Slana, se veselijo nove izkušnje, saj jih mladi muzealci in njihovi mentorji vsako leto navdušijo s svojo vizijo muzeja in kulturne dediščine.

Po besedah ene od šolskih mentoric Andreje Cvetko se je aprila lani z nadarjenimi učenci udeležila delavnic v omenjenem muzeju, med drugimi zanimivimi dejavnostmi so tudi prespali v muzejskih sobanah, kar je na njej in učencih pustilo močan vtis. Že takrat so jim predstavili projekt sodelovanja z mariborskimi šolami.

"Ob začetku šolskega leta smo na šoli predstavili projekt in razpisali delovna mesta. Učenci so v prijavi za delovno mesto morali zapisati, zakaj kandidirajo na določeno delovno mesto in kakšne so njihove kompetence za to delo. Po izvedenem razpisu smo preučili prijavnice ter izbrali učence, ki sodelujejo v projektu, izbrali smo 32 novih sodelavcev muzeja," je pojasnila Cvetkova.

Kot je dodala, želijo s projektom učencem podrobneje predstaviti muzej in delo v njem ter jim s tem tudi dati priložnost, da si začrtajo začetek karierne poti. Mnogim učencem to, da so bili izbrani na delovna mesta, po njenih besedah predstavlja velik izziv.

Za enodnevno direktorico muzeja je bila izbrana Brina Kekec, ki je dejala, da ji je bila dodeljena velika odgovornost. Čeprav se veseli izkušnje, je hkrati prisotno tudi vznemirjenje, navdušena pa je nad svojo odlično ekipo, zaradi katere se počuti dobro pripravljena na odgovoren dan.