c S

Na voljo sredstva za celostno obravnavo otrok s čustvenimi in vedenjskimi motnjami in za športne objekte

15.05.2017 08:32 Ljubljana, 12. maja (STA) - Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport bo na podlagi danes objavljenega razpisa namenilo 2,7 milijona evrov za spodbujanje gradnje in posodobitve obstoječih javnih športnih objektov. Do skoraj 3 milijone evrov pa so predvideli tudi za celostno obravnavo otrok s čustvenimi in vedenjskimi motnjami v vzgojnih zavodih.

Ministrstvo je namreč v današnjem uradnem listu objavilo javni razpis za sofinanciranje investicij v novogradnje, posodabljanje športnih objektov ter v prenovo športnih podov v letih 2017 in 2018.

Z razpisom želi ministrstvo spodbuditi gradnjo in posodobitev obstoječih javnih športnih objektov ter njihovo učinkovito rabo skladno z nacionalnim programom športa 2014-2023. Cilj pa je, da bi zagotovili kakovostne prostorske pogoje za športno dejavnost za vse kategorije uporabnikov, so navedli v sporočilu za javnost.

Višina sredstev, ki jih bo ministrstvo namenilo za sofinanciranje investicij v letih 2017 in 2018, je 2.743.213 evrov. Na razpis se lahko prijavijo lokalne skupnosti, ki imajo v lasti javne športne objekte. Število investicij, ki jih predlaga posamezen prijavitelj, pa ni omejeno. V primeru, da se bo prijavitelj prijavil z več investicijami, mora za vsako investicijo oddati posebno vlogo.

Ministrstvo je v uradnem listu objavilo tudi javni razpis za sredstva za celostno obravnavo otrok s čustvenimi in vedenjskimi motnjami v vzgojnih zavodih, ki so ga pripravili v okviru operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020.

Namen razpisa je vzpostavitev strokovnih centrov za podporo otrokom in mladostnikom s čustvenimi in vedenjskimi motnjami, da bi ti otroci ob ustrezni pomoči in podpori v skupnosti čim dlje ostali v svojem lokalnem okolju in bi se del tistih, ki so zdaj v institucijah, čim prej vrnil v lokalno okolje oziroma skupnost. Pri tem bo, kot so zapisali na ministrstvu, nujno povezovanje z drugimi vzgojno-izobraževalnimi zavodi, centri za socialno delo in z družino otroka ali mladostnika.

S projektom želijo v Sloveniji preizkusiti nove metode in oblike dela, ki bodo po eni strani zagotavljale čimprejšnjo vrnitev otrok in mladostnikov s čustvenimi in vedenjskimi motnjami iz institucije v domače okolje, v samostojno življenje ali, če to zaradi družinskih razmer ali otrokovih oz. mladostnikovih težav ni mogoče, v eno izmed stanovanjskih skupin, ki delujejo v okviru vzgojnega zavoda, vendar kot samostojna stanovanjska enota na drugi lokaciji. Po drugi strani bodo, kot so zapisali, vzgojne zavode spodbudili k preventivnemu delovanju, da bi bilo v bodoče namestitev čim manj.

Skupna okvirna vrednost razpoložljivih sredstev znaša največ do 2.782.500 evrov. Na razpis se lahko prijavijo vzgojni zavodi, ki izvajajo vzgojni program skladno s sklepom o vzgojnem programu za otroke in mladostnike s posebnimi potrebami. Prijavitelj pa lahko k sodelovanju pozove tudi konzorcijske partnerje, ki bodo aktivnosti izvajali znotraj iste kohezijske regije kot prijavitelj.

Rok za prijavo na oba razpisa je 5. junij.