c S

Poskus poravnave med državo in univerzo ni uspel

12.05.2017 15:35 Ljubljana, 12. maja (STA) - Na Okrožnem sodišču v Ljubljani je potekal narok v zadevi, s katero država od Univerze v Ljubljani zahteva za nekaj manj kot 781.000 evrov neupravičeno izplačanih dodatkov za pripravljenost. Na današnjem naroku je sodnica Dida Volk lahko ugotovila le, da je bil poskus poravnave neuspešen. Naslednji narok bo 7. julija, sodba pa bo izdana pisno.

Odvetnik univerze Dino Bauk iz Odvetniške družbe Ferfolja, Ljubič, Bauk je pred narokom povedal, da univerza meni, da ji sredstev ni treba vrniti, ker da niso bila izplačana iz javnih sredstev fakultet, pač pa iz sredstev iz njihove tržne dejavnosti (izrednega študija ipd.). Če želi državno pravobranilstvo, ki zastopa državo oziroma ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, uspeti, bo moralo po Baukovem mnenju dokazati, da temu ni tako.

Bi pa bila po njegovih navedbah univerza pripravljena na poravnavo, in sicer na način, da bi vrnila le tista sredstva, ki so jih fakultete uspele dobiti nazaj od prejemnikov dodatka. A to možnost je danes državna pravobranilka Damjana Draksler Zupanc na naroku kategorično zavrnila. Sodnici tako ni ostalo drugega, kot da ugotovi, da poravnava ni mogoča.

Na naroku so bili sicer danes podani še nekateri dokazni predlogi, vse skupaj pa ni trajalo dolgo. Naslednji narok bo 7. julija, ko naj bi sodišče tudi že sprejelo odločitev. Ta ne bo znana takoj, pač pa šele s pisno sodbo, ki jo namerava sodnica odposlati takoj po sodnih počitnicah.

Inšpektorat za javni sektor je namreč leta 2015 opravil nadzor nad poslovanjem 11 fakultet Univerze v Ljubljani, pri tem pa pri devetih ugotovil, da so predvsem vodilnim nezakonito izplačevale dodatek za stalno pripravljenost.

Ministrstvo za izobraževanje je v zvezi s tem ocenilo, da so bila sredstva ministrstva izplačana nenamensko, zato od univerze zahteva, da jih vrne v proračun.

Na ministrstvu so za STA dodatno pojasnili, da se tožbeni zahtevek v višini nekaj manj kot 781.000 evrov nanaša na izplačevanje dodatka za stalno pripravljenost v letih od 2012 do 2015, in sicer za tisti del, kjer so fakultete denar izplačale iz vira ministrstva, ne pa tudi za del, ki je bil izplačal iz drugih virov (npr. tržne dejavnosti). Skupno je bilo namreč izplačanih za več kot 781.000 evrov dodatka. Po nekaterih informacijah skupno 1,5 milijona evrov.