c S

Začenja se Teden ljubiteljske kulture s tisoč dogodki

12.05.2017 08:32 Ljubljana, 12. maja (STA) - Po vsej Sloveniji se danes začenja četrti Teden ljubiteljske kulture, ki bo do 21. maja ponudil okoli tisoč dogodkov različnih umetniških zvrsti. Osrednja slovesnost bo v soboto v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu. Zaznamovana bo z likovno umetnostjo, kar je tudi sicer tema letošnjega Tedna ljubiteljske kulture.

Organizatorji si želijo s številnimi dogodki opozoriti na razsežnost ljubiteljske kulture, v okviru katere se na letni ravni zvrsti 25.000 prireditev, ki si jih ogleda štiri milijone obiskovalcev. Te večinoma pripravijo društva, vključena v Zvezo kulturnih društev Slovenije (ZKDS), v katerih je včlanjenih okoli 107.000 posameznikov.

Na sobotni osrednji prireditvi bodo odprli razstavo Kvadrat in krog, kocka in krogla, na kateri se bodo predstavili ljubiteljski likovni ustvarjalci iz vse Slovenije po izboru selektorja Janeza Zalaznika, ki je na razstavo uvrstil dela 60 avtorjev. Slovesnost bo režiral Matjaž Šmalc, sicer svetovalec za gledališko dejavnost na Javnem skladu RS za kulturne dejavnosti (JSKD). Za izhodišče je vzel likovno poezijo Srečka Kosovela.

Likovni umetnosti bo posvečena tudi okrogla miza z naslovom Med relaksacijo in ustvarjalnostjo: Sodobne umetniške prakse v ljubiteljski likovni dejavnosti. Na njej bodo Živa Agrež, Dušan Fišer, Janez Zalaznik, Franc Solina, Dragica Čadež Lapajne in Tone Rački s povezovalcem Miho Žoržem ugotavljali, ali je razlika med ljubiteljskim in profesionalnim ustvarjanjem v izdelku ali odnosu do ustvarjanja.

Med dogodki, posvečenimi likovni umetnosti, bo med drugim tudi razstava skulptur Rog izobilja v Botaničnem vrtu Ljubljana, ki jo pripravljajo ob 20. obletnici kiparske delavnice v kamnu, ki pod mentorstvom akademske kiparke Alenke Vidrgar vsako leto poteka v kamnolomu Lesno Brdo. V okviru tedna bo 40 umetnikov za obiskovalce odprlo vrata svojih ateljejev.

Teden ljubiteljske kulture, ki ga pripravljata JSKD in ZKDS, poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika republike Boruta Pahorja. Sklenil se bo s Fotovizijami, likovnim delom festivala mladinske ustvarjalnosti Vizije v Novi Gorici oziroma fotografsko razstavo, na kateri se bo predstavilo 14 avtorjev.