c S

V jeseni predviden začetek gradnje novih stavb Šolskega centra Slovenj Gradec

11.05.2017 07:24 Slovenj Gradec, 10. maja (STA) - Po več letih prizadevanj bodo v Slovenj Gradcu predvidoma že to jesen začeli graditi nove prostore Šolskega centra Slovenj Gradec. Zgradili bodo dve stavbi oz. za dobrih 8400 kvadratnih metrov bruto površin. Vrednost naložbe, ki jo v celoti krije šolsko ministrstvo, je 11,6 milijona evrov z DDV. Naložbo naj bi končali do jeseni 2021.

Načrte za izgradnjo novih prostorov Šolskega centra Slovenj Gradec so danes javno predstavili v Slovenj Gradcu. Direktorica Šolskega centra Slovenj Gradec Gabrijela Kotnik je poudarila, da bo to izredna pridobitev za šolski center, ki trenutno deluje na petih lokacijah in med drugim tudi v najetih prostorih. Naložba po njenih besedah pomeni zagotovitev kakovostnih pogojev za izvedbo strokovnega izobraževanja.

V neposredni bližini obstoječe osrednje stavbe na Štibuhu bodo zgradili dva nova objekta, in sicer stavbo telovadnice in lesarske delavnice ter stavbo za specializirane učilnice, poleg tega pa še t.i. toplo povezavo, ki bo povezala novo šolo in telovadnico z lesarskimi delavnicami in obstoječo šolo. Projekt novogradnje bo precej pozornosti namenil tudi zelenim površinam in ustreznemu bivalnemu ugodju, z arhitekturnimi rešitvami v okolici pa se povezuje tudi z mestom.

Ob tem je Kotnikova danes izpostavila, da so lahko pri pripravi načrtov za novogradnjo vseskozi sodelovali sodelavci šolskega centra, ki so imeli možnost podajanja predlogov. Ti so bili v glavnem tudi upoštevani, so na današnji predstavitvi z zadovoljstvom povedali nekateri zaposleni. Za pripravo celotne projektne dokumentacije je sicer bilo na razpisu izbrano podjetje Plan B.

Suzana Korun z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, ki vodi projekt, je spomnila, da je ministrstvo naložbo prepoznalo že pred 17 leti in jo uvrstilo v načrte, leta 2007 je bila tudi že v državnem proračunu, a je kasneje izpadla, iz različnih razlogov so se postopki zavlekli tudi v minulih letih. Zdaj je projekt pripravljen za izvedbo, sredstva so zagotovljena v letošnjem in proračunu za prihodnje leto ter predvidena tudi v naslednjih letih. Korunova računa, da bi naložbo zaključili do leta 2020 oz. 2021.

Že kmalu ministrstvo pričakujejo izdajo gradbenega dovoljenja, medtem pa pospešeno pripravljajo razpisno dokumentacijo za izbiro izvajalca gradbeno-obrtniških del. Razpis bo predvidoma objavljen že v maju, gradnja pa se bo predvidoma začela v jeseni, je napovedala Korunova.

Pomembne pri vseh postopkih so bile tudi odločitve Mestne občine Slovenj Gradec. Kot je danes izpostavil slovenjgraški podžupan Ksandi Javornik, je občina za nove prostore zagotovila zemljišče in se, skladno z odločitvijo mestnega sveta, odpovedala plačilu komunalnega prispevka.

Šolski center Slovenj Gradec v tem šolskem letu obiskuje skupno 1228 dijakov, od tega Gimnazijo Slovenj Gradec 299 dijakov, Srednjo zdravstveno šolo 350 dijakov ter Srednjo šolo Slovenj Gradec in Muta, kjer izobražujejo na sedmih različnih programih, 579 dijakov.