c S

V Mariboru srečanje izvajalcev programa Erasmus+ iz številnih držav

10.05.2017 10:14 Maribor, 10. maja (STA) - Univerza v Mariboru te dni gosti teden usposabljanja in mednarodno konferenco evropskega programa Erasmus Eracon 2017, ki se ju udeležuje okoli 350 izvajalcev programa Erasmus+ in zaposlenih v mednarodnih pisarnah univerz iz 38 držav. Danes bodo podelili nagrade najbolj zaslužnim ter slovesno obeležili 30-letnico tega programa mobilnosti.

Teden usposabljanja, ki se je začel v ponedeljek, in mednarodno konferenco, ki se bo uradno začela z nocojšnjo slovesnostjo v Dvorani Union, prireja Univerza v Mariboru v sodelovanju z evropskim združenjem koordinatorjev programa Erasmus (EAEC). Udeleženci si preko predavanj in delavnic delijo izkušnje in dobre prakse na področju programa Erasmus+ ter sklepajo nova partnerstva za prihodnje projekte.

"Erasmus je eden najuspešnejših programov Evropske unije. Že tri desetletja pomaga številnim mladim v izobraževanju, da lahko potujejo v tujino, študirajo, si pridobivajo nove izkušnje in spretnosti ter si širijo obzorje," je povedal vodja službe za mednarodno sodelovanje na Univerzi v Mariboru Uroš Kline.

Mobilnost študenta po njegovih besedah pomembno vpliva na profesionalni razvoj in razvoj tako imenovanih mehkih kompetenc študenta, kot so medkulturna ozaveščenost, prilagodljivost, inovativnost, delo v medkulturni družbi, ki se od njih pričakujejo na trgu dela in pomembno vplivajo na njihovo zaposljivost. V nedavni evropski raziskavi vpliva programa Erasmus je kar 92 odstotkov delodajalcev povedalo, da pri izbiri kadra iščejo ravno te mehke kompetence.

Tudi povratne informacije udeležencev po navedbah mariborske univerze potrjujejo, da je čas, ki ga študenti preživijo v tujini s programom Erasmus+, dobra naložba. Več kot 94 odstotkov jih namreč meni, da so izboljšali svoja znanja in spretnosti, 80 odstotkov pa, da so si povečali svoje zaposlitvene možnosti.

V zadnjih 30 letih so program Erasmus+ in njegovi predhodniki po podatkih Evropske komisije podprli več kot pet milijonov študentov in študentk, pripravnikov in pripravnic ter prostovoljcev in prostovoljk, pa tudi izmenjave osebja ter mladinske izmenjave, kar skupno znaša devet milijonov ljudi.

Francija, Nemčija in Španija ostajajo na vrhu lestvice držav pošiljateljic, medtem ko Španija, Nemčija in Velika Britanija sprejmejo večino udeležencev programa Erasmus+.