c S

Prostovoljstvo je po mnenju mladih prostovoljcev lepa in neprecenljiva izkušnja

09.05.2017 14:54 Ljubljana, 09. maja (STA) - Na Mladinfestivalu je danes zelo pestro. Predstavljajo se številne organizacije z različnimi aktivnostmi. V številnih kotičkih v preddverju marmorne dvorane je primer Živa knjižnica, kjer evropske prostovoljke in prostovoljci, ki so šli v tujino, predstavljajo svojo izkušnjo. Prostovoljstvo je po njihovem mnenju lepa in neprecenljiva izkušnja.

Uroš Skrinar iz zavoda Movit, ki je glavni organizator festivala, je za STA povedal, da je današnji dogodek namenjen predvsem mreženju organizacij med sabo, spoznavanju primerov dobrih in slabih praks, in oceni, kaj je v mladinskem delu dobro in kaj je treba izboljšati.

"Vzporedno potekajo tudi aktivnosti Hackathona, ki so ga letos organizirali prvič. Ekipe mladinskega sektorja se ukvarjajo z izzivom, kako prek digitalnih orodij v mladinsko delo pritegniti in tam obdržati čim več mladih," je dejal.

Bor Kirn iz Mladinske postaje Moste je danes predstavil kampanjo Ne nabavi, popravi, pa tudi sam mladinski center. "Predstavljamo recikliranje, popravila, zmerno potrošnjo, naredili bomo tudi nekaj video filmčkov z izjavami mladih, ki smo jim postavili nekaj vprašanj," je dejal za STA.

Sindikat Mladi plus pa po navedbah Gregorja Inkreta med drugim predstavlja projekt Kažipot do dostojnega dela. Prav tako so si obiskovalci lahko ogledali sindikalno kolo znanja, ki je nekakšen kviz z zanimivimi temami oz. vprašanji s področja dela. Sindikat je pripravil tudi oglase za delo, pri čemer je bila naloga obiskovalcev odkriti kršitve na delu, za kar so prejeli "nagrado".

Mladinski delavec David Došenović iz zavoda Manipura, ki se ukvarja z Evropsko prostovoljsko službo, je za STA pojasnil, da so gostujoča in pošiljajoča organizacija prostovoljcev ter hkrati center Open space za lokalno mladino. Na festivalu imajo štiri prostovoljce, eden izmed njih prihaja iz Finske in bo v Sloveniji deset mesecev. Ostali trije so prek zavoda že bili v tujini na prostovoljnem projektu.

Ena od teh je tudi Maja Milovanović, ki se je lani mesec dni kot prostovoljka mudila v Makedoniji oz. Kavadarcih, kjer je delala v mladinskem centru. Pravi, da je to bila lepa in neprecenljiva izkušnja, ob kateri je spoznala veliko prijateljev iz vse Evrope. "Najlepše mi je bilo, ko so mladi izrazili željo, da bi jih poučevala tuje jezike oz. angleščino in slovenščino. Za to so mi bili zelo hvaležni in se nečesa naučili. To je tudi meni dalo potrditev, da lahko prispevam k novemu znanju," je poudarila. Maja se letos odpravlja v Belgijo, kjer bo kot prostovoljka delala v zavetišču za ptice.

Prostovoljka Marija Tarbuk prihaja iz Srbije, v Slovenijo je prišla septembra lani in bo v centru Janez Levec kot prostovoljka ostala do avgusta. V tem času si je kot prostovoljka nabrala veliko neprecenljivih izkušenj, ki ji bodo, kot pravi, koristile pri nadaljnjem izobraževanju in delu.