c S

Dan Evrope letos v znamenju obletnic rimske pogodbe in Erasmusa+

09.05.2017 08:00 Ljubljana/Bruselj, 09. maja (STA) - V Evropski uniji danes obeležujemo dan Evrope, s katerim se povezava spominja Schumanove deklaracije, predloga političnega sodelovanja v Evropi za trajen mir med evropskimi narodi. Letošnje praznovanje je v znamenju 60-letnice podpisa rimske pogodbe in 30-letnice programa Erasmus+. Po EU, tudi v Sloveniji, so predvideni številni dogodki.

Tedanji francoski zunanji minister Robert Schuman je v deklaraciji, ki jo je predstavil 9. maja 1950, predlagal ustanovitev evropske skupnosti za premog in jeklo (ESPJ), katere članice bi združile svojo proizvodnjo premoga in jekla. S tem je vojna med zgodovinskima tekmicama Francijo in Nemčijo postala "ne samo nesprejemljiva, ampak materialno neizvedljiva," kot piše v deklaraciji.

ESPJ so sestavljale Francija, Zahodna Nemčija, Italija, Nizozemska, Belgija in Luksemburg in je bila prva od nadnacionalnih evropskih institucij, ki so se pozneje oblikovale v to, kar je zdaj Evropska unija.

Praznovanje dneva Evrope bo letos predvsem v znamenju dveh obletnic, 60. obletnice podpisa rimske pogodbe, ki je postavila temelje današnji Evropski uniji, in 30. obletnice programa Erasmus+. Kot so poudarili na predstavništvu Evropske komisije v Sloveniji, sta obletnici priložnost za razmislek o pomenu odprtosti v Evropi, medsebojnega razumevanja ter solidarnosti med državami in državljani EU.

Dan Evrope po vsej uniji praznujejo s številnimi dogodki in prireditvami. Potekali bodo tudi številni dialogi z državljani in pogovori z evropskimi komisarji. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker pa bo z drugimi uglednimi evropskimi osebnostmi sodeloval na dialogu z državljani v Bruslju.

V Ljubljani bo v prostorih in na ploščadi Hiše EU zaživel Mladinstival, festival mladinskega dela z raznovrstnimi interaktivnimi in dinamičnimi aktivnostmi. Eden od vrhuncev letošnjega praznovanja pa bo dialog mladih z evropsko komisarko Violeto Bulc o prihodnosti unije. V Hiši EU si bo mogoče tudi ogledati stalno interaktivno razstavo Doživi Evropo in razstavo ob 60. obletnici podpisa rimske pogodbe, ne bo manjkala tudi informacijska stojnica s kolesom sreče in kvizom.

Obeleževanju dneva Evrope se s svojimi aktivnostmi pridružujejo tudi točke Europe Direct po Sloveniji. V Pomurju in Podravju pripravljajo tradicionalno informacijsko kampanjo po mestnih središčih, v Mariboru pa še delavnico o možnostih zaposlitve v EU. V Celju bo pokušnja evropskih vin in sirov, koncert ter ustvarjanje evropskega minimundusa iz peska. V Kopru se obiskovalci lahko udeležijo kariernega svetovanja ali seznanijo z lokalno start-up sceno. Na Gorenjskem bodo organizirali otroški Evropski parlament.

Z današnjim dnem se končujejo tudi dnevi Evrope, ki so od petka potekali v znamenju obletnic rimskih pogodb in Erasmus+. Obiskovalci so lahko praznovali simbolni začetek evropskega združevanja na raznovrstnih dogodkih - od gledališke predstave, degustacije evropskih sladic, plesnega večera do razprav o EU.