c S

Za univerzo sindikalni poziv k odstopu Marušiča neprimerno vmešavanje

08.05.2017 11:12 Koper, 08. maja (STA) - Na Univerzi na Primorskem so poziv visokošolskega sindikata k odstopu rektorja Dragana Marušiča označili za neprimerno vmešavanje v volitve in notranje zadeve univerze. Sindikat je Marušiča pozval k odstopu zaradi dveh sodb sodišča zoper Marušiča oz. univerzo zaradi odpovedi in mobinga zoper nekdanjo direktorico študentskih domov Astrid Prašnikar.

Minuli teden je koprsko delovno in socialno sodišče sklenilo, da mora Univerza na Primorskem nekdanji direktorici Študentskih domov Prašnikarjevi plačati 15.000 evrov odškodnine zaradi mobinga. Sodba še ni pravnomočna in na univerzi so že napovedali, da se bodo nanjo pritožili. Konec marca pa je Višje delovno in socialno sodišče v Kopru odločilo še v enem sporu med Prašnikarjevo in univerzo. Sklenilo je, da mora univerza zaradi samovoljne prekinitve delovnega razmerja Prašnikarjevi plačati 50.000 evrov.

Na univerzi so v današnjem odzivu na poziv sindikata poudarili, da se sodba delovnega sodišča ne nanaša na Marušiča, temveč na univerzo. Izpostavili so, da očitki Prašnikarjeve letijo na "člane volilne komisije za volitve rektorja, na strokovne sodelavce univerze, zadolžene za vabljenje na seje organov univerze, prorektorje, bivšega predstavnika univerze za stike z javnostmi, predsednika sveta zavoda Študentskih domov, na zaposlene, ki so bili na kolektivnem dopustu, ko je želela dostopati do dokumentacije, in na zaposlenega, ki je storil nenamerno napako v zvezi z njeno elektronsko pošto".

Kot so še zapisali, je bila Prašnikarjeva v tožbi zoper univerzo le polovično uspešna, saj je zahtevala skupno 30.000 evrov odškodnine, sodišče pa ji jih je prisodilo le 15.000.

Visokošolski sindikat je senat in upravni odbor univerze tudi pozval, naj zadevo nemudoma obravnavata, se do nje opredelita in sprožita ustrezne interne postopke. Na univerzi so sindikatu odgovorili, da je zadevo že obravnavala "ustrezna komisija in v tej zvezi sprejela sklep, iz katerega izhaja, da do spolnega in drugega nadlegovanja Astrid Prašnikar in trpinčenja na delovnem mestu ali v zvezi z delom ni prišlo".

"Senat pa je že 10. oktobra 2014 sprejel sklep, da se zavzema za reševanje vseh notranjih vprašanj univerze v okviru za to predvidenih organov in pravil delovanja univerze" in se distanciral od "izpostavljanja notranjih zadev univerze na ulicah, trgih in v medijih," so še izpostavili na univerzi.

Podporo Marušiču so v skupni izjavi danes izrazili tudi predstojniki članic Univerze na Primorskem. Kot so zapisali v izjavi, ki so jo posredovali z univerze, so se seznanili z nepravnomočno sodbo o domnevnem malomarnem ravnanju univerze. Poudarili so, da rektorju Marušiču izražajo vso podporo "v skupnem prizadevanju po napredku pri zastavljenih razvojnih projektih".