c S

Visokošolski sindikat pozval Marušiča k razmisleku o odstopu

08.05.2017 07:16 Ljubljana, 06. maja (STA) - Visokošolski sindikat je danes javno pozval rektorja UP Dragana Marušiča, naj razmisli o ustreznem odzivu na sicer še ne pravnomočno odločitev sodišča, da je izvajal mobing zoper nekdanjo direktorico študentskih domov Astrid Prašnikar. V javnem pismu tako omenjajo razmislek o takojšnjem odstopu s položaja rektorja in z vseh vodstvenih funkcij.

Univerza na Primorskem (UP) mora po odločitvi koprskega delovnega sodišča nekdanji direktorici Študentskih domov UP Astrid Prašnikar po poročanju medijev plačati 15.000 evrov odškodnine zaradi mobinga. Sodba še ni pravnomočna. Na univerzi sodbe za zdaj ne komentirajo, se bodo pa nanjo pritožili.

V drugem pravnem postopku Prašnikarjeve proti UP pa je odločitev že pravnomočna. Višje delovno in socialno sodišče v Kopru je marca odločilo, da mora UP zaradi samovoljne prekinitve delovnega razmerja nekdanji direktorici plačati 50.000 evrov.

Kot so navedli v Visokošolskem sindikatu Slovenije, ostro obsojajo žaljiva in seksistična ravnanja, ki so razvidna iz omenjenih sodb. Gre za napad na dostojanstvo posameznika, za katerega bi morala po mnenju sindikata veljati ničelna stopnja tolerance, še posebno na ustanovi, ki uživa visoko stopnjo avtonomije. Zato visokošolski sindikat poziva senat in upravni odbor primorske univerze, naj navedeni primer nemudoma obravnavata, se do njega opredelita in sprožita ustrezne interne postopke.

"Rektorju pa predlagamo, naj še prej sam razmisli o ustreznem odzivu, tj. najverjetneje o takojšnjem odstopu s položaja rektorja in z vseh vodstvenih funkcij. Menimo namreč, da oseba, ki grobo krši pravice zaposlenih, ne sodi na čelo nobene organizacije, še najmanj pa univerze," so zapisali v javnem pozivu.