c S

Osnovno šolo na Škofijah bodo do jeseni dozidali

08.05.2017 07:06 Škofije, 07. maja (STA) - Koprska občina se je zaradi potrebe po dodatnih prostorih odločila dozidati Osnovno šolo Oskarja Kovačiča na Škofijah. Dela se bodo začela v teh dneh, nove prostore pa bodo namenu predali v novem šolskem letu. V okviru 437.000 evrov vredne naložbe bodo dogradili 280 kvadratnih metrov površin, na katerih bodo uredili dodatni učilnici in knjižnico.

Na škofijski osnovni šoli se zadnja leta soočajo s prostorsko stisko, saj zaradi trenda priseljevanja in povečane natalitete beležijo vse večji vpis. Šola, ki je bila vrsto let zgolj enooddelčna, tako postopoma prehaja v dvooddelčno, posledično pa se vse bolj izkazuje potreba po dodatnih prostorih. Delno je k reševanju problematike sicer pripomogla dozidava tamkajšnjega vrtca v letu 2014, saj so se nekateri programi vrtca dotlej odvijali tudi v prostorih šole, so v sporočilu za javnost navedli v Mestni občini Koper.

Poleg že omenjenih del bodo z gradnjo pokritega hodnika povezali še objekt dvorane Burja in šolsko telovadnico ter tako zagotovili, da osnovnošolcem za prehod v večjo telovadnico ne bo več treba zapuščati objekta šole.

Dela bo izvajalo podjetje AS-Primus, ki je že začelo s pripravo gradbišča, gradnja naj bi se zaključila predvidoma do konca meseca avgusta.

Iz državnega proračuna bo občina za omenjeno naložbo pridobila slabih 142.000 evrov nepovratnih sredstev in dodatnih 110.000 evrov povratnih sredstev v obliki posojila.

Kot napovedujejo na občini, bodo v prihodnjem letu pristopili tudi k energetski sanaciji šole, ki bo zajemala toplotno izolacijo pročelja in strehe, zamenjavo stavbnega pohištva in strešne kritine, namestitev osmih solarnih kolektorjev za segrevanje sanitarne vode, namestitev termostatskih ventilov in zamenjavo svetlobnih teles. Poleg tega bodo v okviru sanacije opravili še nekaj drugih del, ki bodo izboljšala kakovost dela in bivanja otrok v šoli. Tudi za to naložbo bo občina pridobila nepovratna sredstva, in sicer iz evropskega kohezijskega sklada.