c S

Gozdna učna pot Draga najbolj obiskana spomladi in jeseni

08.05.2017 07:04 Ig, 07. maja (STA) - Na ljubljanskem gozdnogospodarskem območju je več gozdnih učnih poti, s katerimi upravlja zavod za gozdove skupaj s partnerji. Ena od teh je v dolini Drage pri Igu, ki je najbolj obiskana v jeseni in spomladi, ko je narava po navedbah Marice Zupan iz Občine Ig najlepša. To učno pot obiskujejo res predvsem tisti, ki imajo radi naravo, pravi.

Učna pot Draga je odprta od leta 2006 in ima veliko obiskovalcev, ki se redno vračajo v ta biser, ki po uredbi o Krajinskem parku Ljubljansko barje spada v ožje zavarovano območje kot naravna vrednota Draga pri Igu, je za STA pojasnila Zupanova. Pot je odprtega tipa, sprejemajo pa skupine, ki se vnaprej najavijo in želijo voden ogled učne poti. Teh obiskovalcev je po njeni oceni letno okoli petsto in so predvsem šolske skupine.

"Na občini smo želeli predstaviti ljudem lepote narave in naravne danosti doline Draga, a tako, da je pri tem škoda, ki jo obiskovalci lahko povzročijo ob obisku, minimalna ali pa je ni. Dolino označuje sedem ribnikov, ki so bili umetno narejeni in domnevno izkopani v 18. stoletju zaradi gojenja rib in kopanja gline za opekarno," pravi Zupanova.

Ribniki v dolini Drage so namreč od leta 1986 razglašeni z odlokom za naravni spomenik zgodovinske, ribogojniške in tehniške dediščine iz fevdalne dobe. Z močvirji zavzemajo skupaj okrog 50 hektarjev površine, vsi pa imajo svoja imena. Severno skupino sestavljata ribnika Rakovnik in Špilgut, ki sta skoraj drug zraven drugega. Južno skupino ribnikov pa sestavljajo Prvi ribnik, Veliki ribnik, Srednji ribnik, Rezani ribnik in Zadnji ribnik. Ribniki in njihova okolica so tudi del območja Natura 2000.

Gozdno učno pot Draga, s katero upravlja Občina Ig, prehodi veliko sprehajalcev, ki predvsem občudujejo lepote narave, po besedah Zupanove jih je največ septembra in oktobra ter v spomladanskih mesecih, ko se narava prebuja.

Učna pot je krožna, ni zahtevna, dolga je 3,2 kilometra in opremljena s 27 tablami z imeni drevesnih vrst. Za ogled sta potrebni okoli dve uri. Pot poteka po gozdnih vlakah in delno po vaških cestah, je dejala.

Začetek poti je pri lovski koči ob Velikem ribniku, vodi skozi gozdove Draške rebri pod vasjo Dobravica, obide Čelo pri 415 metrih nadmorske višine in se pri Srednjem ribniku spusti iz gozda na vaško cesto v bližini začetka poti. In kako do poti? Enostavno se je treba pripeljati do Iga, kjer se na severni strani naselja zavije z glavne ceste proti vasi Kremenica, nato se zavije desno v dolino Drage, je razložila Zupanova.

Ob tem je spomnila, da ribniki skupaj s trstičjem zagotavljajo idealne razmere za življenje mnogih živalskih vrst. Med njimi so številne ribe, dvoživke, kačji pastirji, močvirske sklednice, vidre, predvsem pa mnoge ptice. Ornitologi so tu našteli kar 130 vrst močvirskih ptic.

Občina kot skrben upravljavec učne poti Draga vsako leto poskrbi za redna vzdrževalna dela in morebitna popravila tabel ob poti. Kratkoročno občina Ig, kot pravi, nima namena še dodatno vlagati v pot. So pa projekti za nadgradnjo poti in sicer izgradnjo opazovalnice ob bajerju Veliki ribnik.

"Ker smo v dolini, ne želimo trume obiskovalcev prav zaradi varovanje narave, zato tudi dodatne ponudbe ob poti ni. Se pa obiskovalci lahko ustavijo na Igu, kjer imajo na voljo lokale za okrepčilo," je še dejala Zupanova.