c S

Odbor DZ podprl predlog za lažje vstopanje biopsihologov na trg dela

05.05.2017 08:51 Ljubljana, 04. maja (STA) - Odbor DZ za delo je podprl predlog spremembe zakona o socialnem varstvu, ki ga je vložil nepovezani poslanec Andrej Čuš z namenom, da bi diplomantom biopsihologije omogočili opravljanje strokovnih izpitov in s tem lažji vstop na trg dela. Ni pa podprl predloga priporočila ZL za ustrezno varstvo socialno ogroženih pred deložacijam.

S predlagano spremembo zakona o socialnem varstvu se je strinjala tudi vlada. Po besedah državne sekretarke na ministrstvu za delo Martine Vuk, ki je predstavila mnenje vlade, bodo povprašali tudi druge profile, ki so na takem mestu kot biopsihologija, in bi se morda želeli vključiti v zakon.

Študijski program biopsihologija sicer izvajajo na Univerzi na Primorskem od študijskega leta 2010/11.

Čušev predlog spremembe zakona o socialnem varstvu so člani odbora podprli z desetimi glasovi za in šestimi proti. Na Čuševo začudenje pa niso podprli njegovega dopolnila, po katerem bi bili delavci, ki opravljajo socialno varstvene storitve, tudi tisti, ki so končali višjo ali visoko šolo biopsihološke smeri.

Manj kot Čuševemu predlogu za spremembo zakona o socialnem varstvu so bili člani odbora naklonjeni njegovemu predlogu priporočila vladi, po katerem bi v Ekonomsko-socialni svet (ESS) vključili tudi mlade.

Vlada je po besedah državne sekretarke Vukove naklonjena dialogu z mladimi. Glede na to želijo vzpostaviti platformo, ki bi bila sestavljena medgeneracijsko. Ni pa naklonjena spreminjanju sestave ESS, je opozorila.

"ESS je okostenela forma organiziranosti. Noben od partnerjev v njem se ne bo spremenil na tak način," je v razpravi dejal Jani Möderndorfer iz SMC. "Če bi bilo tako priporočilo sprejeto, bi ESS razpadel," je opozoril.

Marijan Pojbič iz SDS je po drugi strani ocenil, da država brez sposobnih mladih ljudi nima prihodnosti. "Prej ko bomo to razumeli, lažje nam bo," je dejal.

Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) je ponovila stališče, s katerim podpira vključitev mladih v ESS. Pozdravljajo prizadevanja vlade za oblikovanje omenjene platforme. A dokler je to le v fazi izhodišč, se do zadeve še ne morejo opredeliti.

Odbor je predlog priporočila zavrnil s sedmimi glasovi proti petim.

Prav tako ni bil naklonjen predlogu priporočila vladi za zagotovitev ustreznega varstva socialno ogroženih pred deložacijami, ki so ga vložili v ZL. Proti je bilo deset navzočih, eden pa je glasoval za.

Deložacije, ki jih je letno od 80 do 140, so posledica neustreznih razvojnih in gospodarskih politik, je dejal prvopodpisani pod predlog Franc Trček.

Reševanje problematike je po njegovih besedah neustrezno. Razlog je bodisi pomanjkanje volje ali pa je politika preveč oddaljena od stvarnosti in problematike niti ne zaznava, je dejal.

Po besedah državne sekretarke pa so do danes od 11 stanovanj za deložirane polna štiri. Vsem štirim družinam nudijo ustrezno podporo, da se izkopljejo iz nastalega položaja, je povedala.

V okviru preventivnih aktivnosti pa po njenih besedah potekata ozaveščanje in pravočasna podpora tistim, ki bi bili brez podpore lahko deložirani.