c S

ŠOS v DZ z zakonom za urejanje položaja študentov

04.05.2017 14:49 Ljubljana, 04. maja (STA) - Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) je danes v DZ vložila pobudo volivcem za predlog zakona, s katerim želijo odpraviti nekatere sistemske pomanjkljivosti in varčevalne ukrepe. Predlog je "odziv na zaprta vrata na vladni strani" in na vsakodnevne težave, s katerimi se srečujejo študenti, so sporočili iz ŠOS.

Predstavniki ŠOS so pobudo vložili ob 12. uri pri predsedniku DZ Milanu Brglezu. V ŠOS pričakujejo, da bo Brglez nato določil 60-dnevni rok za zbiranje podpisov 5000 volivk in volivcev.

S predlogom, ki so ga pripravili, posegajo v druge zakone, ki urejajo položaj študentov. Odpravlja določene sistemske pomanjkljivosti, zaradi katerih so prizadete najranljivejše skupine študentov, ter nekatere varčevalne ukrepe, s katerimi so mladi v času varčevanja del bremen prevzeli nase. Večina ukrepov iz predloga se tako nanaša na socialno najbolj občutljive skupine študentov.

"Glede na to, da se tudi drugi varčevalni ukrepi 'odmrzujejo', se sprašujemo: Kaj pa mi?!" so zapisali v ŠOS in dodali, da so zakon pripravili, ker na vladni strani ni bilo posluha za nujne spremembe zakonov, s katerimi bi študente in dijake razbremenili. Predloge, ki so jih zajeli v zakonu, so že večkrat naslavljali na pristojna ministrstva, a neuspešno, so še zapisali.

Predlog posega na različna področja, med drugim na področje dohodnine. V ŠOS želijo vrniti višino posebne osebne olajšave, do katere so upravičeni dijaki in študenti ob opravljanju študentskega dela, na raven pred spremembo zakona leta 2012. Na področju zdravstvenega zavarovanja predlagajo, da se pravica do zavarovanja veže na status dijaka oziroma študenta, in ne na starost 26 let.

Na področju subvencioniranja študentske prehrane želijo študentom omogočiti koriščenje subvencioniranega obroka do 22. ure ter v poletnih mesecih. Hkrati predlagajo dvig višine subvencije.

S posegom v zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev želijo omogočiti prejemanje državne štipendije tudi drugim državljanom, ki bivajo v Sloveniji, in ne samo državljanom Slovenije. Predlog posega tudi na področje štipendiranja, in sicer tako, da bi omogočili študentom, ki med študijskim letom izpolnijo pogoje za pridobitev dodatka za bivanje, prejemanje tega dodatka.

Urediti želijo tudi problematiko študentov s posebnimi potrebami in posebnim statusom. S predlogom bi ministrstvu naložili pripravo posebnega pravilnika, s katerim bi uredili definicije, način pridobitve statusa ter pravice, ki izhajajo iz njega.

Cilj predloga je tudi podaljšanje trajanja statusa študenta po diplomiranju na drugi bolonjski stopnji do izteka študijskega leta.

Predsednik ŠOS Aleksandar Spremo je po vložitvi pobude v DZ v izjavi za javnost dejal, da je predlog zakona za urejanje položaja študentov odraz potreb slovenskih študentov. "S tem zakonom urejamo več različnih področij, torej posegamo v več različnih zakonodaj. Gre predvsem za spremembe, ki se dotikajo najbolj socialno ogroženih študentov, govorimo o dohodnini, zdravstvenem zavarovanju, štipendijah, dodatkih za bivanje, statusu na drugi stopnji do konca študijskega leta in o statusu študentov s posebnimi potrebami," je pojasnil.

V ŠOS po njegovih besedah želijo čim prej zbrati 5000 podpisov, ker se določene zadeve na ministrskih resorjih prepočasi urejajo, zato so tudi šli v "akcijo". Predsednik DZ bo naprej peljal postopek v skladu s poslovnikom DZ in zakonodajo in razpisal 60-dnevni rok, če ne bo nobenih pomanjkljivosti, je pojasnil Spremo, ki pričakuje, da bodo zbrali podpise do konca maja, zakon naj bi bil pred poslanci predvidoma jeseni.