c S

S preverjanem znanja materinščine v četrtek začetek NPZ

03.05.2017 11:03 Ljubljana, 03. maja (STA) - V četrtek se s preizkusom maternega jezika začenja nacionalno preverjanje znanja na osnovnih šolah (NPZ). Preverjanje znanja bo letos opravljalo 18.286 učencev 6. razreda na 485 šolah in 17.251 učencev 9. razreda na 478 šolah, so sporočili iz Državnega izpitnega centra.

Preverjanja znanja učencev, ki izvajajo program nižjega izobraževalnega standarda, bo letos opravljalo 75 učencev 6. razreda s 23 osnovnih šol in 86 učencev 9. razreda s 27 osnovnih šol. K preverjanju znanja je v 6. razredu na 422 šolah prijavljenih 1586 učencev s posebnimi potrebami, v 9. razredu pa je na 430 šolah k preverjanju znanja prijavljenih 1722 učencev s posebnimi potrebami.

Nacionalno preverjanje znanja bo do 10. maja na vseh osnovnih šolah v Sloveniji. Učenci 6. in 9. razreda devetletne osnovne šole bodo v četrtek pisali preizkus znanja slovenščine, na območjih z italijanskim in madžarskim jezikom pa italijanščine in madžarščine. V ponedeljek za šestošolce in devetošolce sledi preizkus znanja matematike, v sredo pa bodo učenci 6. razreda pisali preizkus znanja tujega jezika, učenci 9. razreda pa preizkus znanja tretjega predmeta. Letos so to biologija, šport, geografija ali prvi tuj jezik.

Državni izpitni center bo učencem in njihovim staršem omogočil dostop do elektronsko ovrednotenih preizkusov znanja in dodatne informacije z grafičnimi prikazi. Do rezultatov bodo dostopali z EMŠO številko učenca in njegovo šifro na spletni strani Državnega izpitnega centra. Dosežki znanja bodo dostopni za učence 9. razreda 30. maja in za učence 6. razreda 6. junija.

Dosežki so dodatna informacija učencem in staršem o tem, kakšno je znanje učencev glede na standarde v učnih načrtih, ponudili pa jim bodo tudi primerljivost znanja med učenci šole in primerjavo z državnim povprečjem, so še zapisali v Državnem izpitnem centru. Dosežki bodo koristna informacija šoli, da bodo lahko učenci skupaj z učitelji pri predmetih, ki se bodo preverjali, primerjali svoje dosežke tudi z dosežki vrstnikov v Sloveniji.

Analiza, ki jo bo naredil Državni izpitni center, bo tudi pokazala, pri katerih nalogah v posameznih preizkusih znanja so bili učenci še posebej uspešni oz. katerim vsebinam in učnim ciljem bi bilo treba pri učenju posvečati še dodatno pozornost.