c S

EPP: Orban popustil glede spornega visokošolskega zakona

01.05.2017 08:23 Bruselj, 29. aprila (STA) - Madžarski premier Viktor Orban je obljubil članom Evropske ljudske stranke (EPP), da bo Madžarska hitro ukrepala v zvezi s spornim visokošolskim zakonom. EU je pred dnevi sprožila pravni postopek proti Madžarski zaradi kršenja evropske zakonodaje. Kritiki očitajo Madžarski kršenje akademske svobode.

"Premier Viktor Orban je obljubil svetu EPP, da bo sledil in izvršil zahteve Evropske komisije," je po današnjem srečanju voditeljev EPP pred vrhom EU v Bruslju povedal tiskovni predstavnik predsednika EPP Josepha Daula, Siegfried Muresan.

Daul je v izjavi za javnost dejal, da je EPP "poslal jasno sporočilo premierju Orbanu in njegovi stranki Fidesz, da ne bomo sprejeli omejevanje osnovnih svoboščin".

"EPP zahteva od Fidesza in madžarskih oblasti, da naredijo vse za potrebne korake v zvezi s pritožbo komisije. Premier Orban je zagotovil, da bo Madžarska sodelovala," so zatrdili v EPP.

Evropska komisija je v sredo sporočila, da je sprožila pravni postopek proti Madžarski zaradi njenega spornega zakona o visokošolskem izobraževanju, saj naj bi zaradi omejitev za tuje univerze privedel do zaprtja zasebne ameriške Srednjeevropske univerze (CEU) milijarderja Georgea Sorosa. Madžarska se mora ustrezno odzvati v mesecu dni, sicer bo komisija ukrepala naprej. Postopek se začne s prvim uradnim opominom, sledi drugi, nato lahko komisija primer napoti na Sodišče EU.