c S

Regulirane cene učbenikov se letos ne bodo povišale

26.04.2017 13:23 Ljubljana, 26. aprila (STA) - Vlada je sprejela uredbo o oblikovanju cen učbenikov, s katero se še naprej ohranja neposredni nadzor nad cenami učbenikov. Letos se regulirane cene učbenikov ne bodo povišale, so zapisali na družbenem omrežju Twitter.

Uredba določa način in postopek oblikovanja cen tistih učbenikov za posamezen predmet oz. strokovni modul, ki so edini in se na trgu ponudijo prvič.

Cene učbenikov so sicer od avgusta 1992 pod neposrednim nadzorom vlade. Pravni temelj, na podlagi katerega je vlada izdajala uredbe o določitvi najvišjih cen učbenikov in uredbe o dajanju soglasij k cenam novih učbenikov, je bil zakon o cenah. Od decembra 1999 se cene učbenikov v skladu z zakonom o kontroli cen urejajo z uredbami o oblikovanju cen učbenikov.

Vlada s sklepom določi najvišjo maloprodajno ceno vsakega novega učbenika, ki je edini. Cene vseh preostalih učbenikov (t. i. alternativnih) ter cene vseh delovnih zvezkov, zbirk nalog oziroma vaj in atlasov pa določajo založniki prosto v skladu s ponudbo in povpraševanjem ter jih ta uredba ne ureja, piše v uredbi.

Vlada letos ne bo povišala cen učbenikov, saj je bila inflacija v zadnjih dveh letih skromna, piše v uredbi.