c S

Državni svet v sredo predvidoma o vetu na predlog zakona o vajeništvu

26.04.2017 08:37 Ljubljana, 25. aprila (STA) - Državni svet bo predvidoma v sredo odločal o predlogu veta na danes sprejet zakon o vajeništvu. Državni svetnik Alojz Kovšca, ki je za STA potrdil, da bo vložil predlog za veto na zakon, meni, da je zakon nepregleden, da meša strokovni pristop s pedagoškim in andragoškim ter da meša različne socialne kategorije - zaposlene, brezposelne in otroke.

Člani upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) so na današnji seji soglašali, da Kovšca, sicer aktiven član zbornice, vloži veto na zakon o vajeništvu. Kovšca je napovedal, da bo stališča obrtnikov in podjetnikov na sredini izredni seji v njegovem imenu predstavil državni svetnik Rudi Matjašič.

Po mnenju obrtnikov in podjetnikov zakon o vajeništvu še vedno ni dovolj stimulativen za delodajalce, saj predvideva bolniško nadomestilo vajencem ter ne zagotavlja nadomestila delodajalcem po izteku pilotnega projekta leta 2022. Poleg nesprejemljivega bolniškega nadomestila za vajence nasprotujejo tudi členu, ki določa, da se vajenec ne sme praktično usposabljati z delom ob nedeljah in praznikih.

"Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije se je že od začetka trudila, da bi dobili en sodoben zakon, da bi vajenci imeli poseben status in da bi tisti, ki vajence izobražujejo, dobili svoje mesto pod soncem v neki vlogi izobraževalca," je dejal Kovšca in dodal, da zakon konceptualno zadeve rešuje drugače. Poudaril je, da si OZS in gospodarstvo sicer "že ves čas trudi biti enakopraven partner v sistemu izobraževanja".

Kot je pojasnil Kovšca, so si v OZS želeli zakon, ki obravnava vajenca kot mladoletno osebo, ki zaključuje osnovno šolo, a se lahko vseeno smiselno uporablja tudi za druge kategorije ljudi, ki se jih napoti v vajeniški sistem. Vajeniški sistem po njihovih trditvah ni primeren za vse ljudi in ni primeren za vse starostne skupine.

O vetu naj bi DS odločal že na za sredo sklicani izredni seji. Kot so za STA pojasnili v DS, bodo s to točko predvidoma razširili dnevni red izredne seje DS, na kateri bodo obravnavali predlog veta na zakon o drugem tiru.

"Dobili smo nek čuden zakon, kjer imamo otroke z zaključeno osnovno šolo, ki se podajo v vajeništvo. K njim pristopamo s pedagoškim pristopom, gre za vzgojo in izobraževanje. Potem imamo odrasle osebe, ki so brezposelni, in prihajajo v sistem vajeništva z zavoda za zaposlovanje, pa tudi odrasle osebe, ki imajo status zaposlenih," je opozoril Kovšca.

Ker je zakon s tega vidika nepregleden, so po njegovem mnenju tudi pravice v zakonu "krojene zelo čudno". Vpet je tudi v različno zakonodajo, zato ga bo, če do tega kdaj pride, zelo težko spreminjati, je še ocenil Kovšca.

Poslanci DZ so danes z 52 glasovi za in 16 glasovi proti sprejeli predlog zakona o vajeništvu, ki ga je vlada pripravila z namenom približati poklicno izobraževanje mladih potrebam delodajalcev ter izobraževalni sistem tesneje povezati z obrtjo in gospodarstvom.

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so na družbenem omrežju Twitter že pohvalili "dobro odločitev" poslancev in se zahvalili za podporo zakonu. Po njihovih trditvah bo pripomogel k zmanjšanju brezposelnosti mladih, mladi bodo usposobljeni za delo v proizvodnji in se pospešeno vključili na trg dela.