c S

V SDS vztrajajo pri stoodstotnem financiranju zasebnih šol

25.04.2017 14:14 Ljubljana, 25. aprila (STA) - Na obravnavo v DZ čaka že četrti predlog novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki ga je pripravila poslanska skupina SDS. Ta novela za razliko od predloga vlade sledi presoji ustavnega sodišča in predvideva stoodstotno izenačitev financiranja javno veljavnih programov tako javnih kot zasebnih šol, so opozorili v SDS.

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnila poslanka SDS Jelka Godec, je državni zbor do danes zavrnil kar tri predloge novele, ki so jih pripravili v SDS, nazadnje 21. aprila lani. Z njimi so želeli uresničiti odločbo ustavnega sodišča, da je treba v zasebnih šolah javno veljavne programe financirati stoodstotno.

"Letos smo v poslanski skupini SDS ponovno vložili novelo, ki sledi odločbi ustavnega sodišča, in sicer 1. februarja, vendar pa ga predsednik DZ do danes še ni uvrstil na sejo oz. v obravnavo," je dejala Godčeva. Vlada je sicer v začetku aprila v parlamentarni postopek vložila svojo novelo zakona, ki pa po mnenju SDS "definitivno ne sledi" odločbi ustavnega sodišča.

Vladna novela zakona predvideva stooodstotno financiranje obveznega programa zasebnih šol, razširjeni program pa ostaja 85-odstotno financiran. Godčeva je opozorila, da sta tako obvezni kot razširjeni program del javno veljavnega programa in bi morala biti, če želijo slediti presoji ustavnega sodišča, oba financirana stoodstotno.

V obvezni program spadajo obvezni in izbirni predmeti, izbirne ure ter dnevi dejavnosti, v razširjeni pa podaljšano bivanje, jutranje varstvo, dodatni in dopolnilni pouk ter interesne dejavnosti, je naštela Godčeva.

"Vlada s takim predlogom tvega nove ustavne presoje," je ocenila Godčeva. Zavrnila je tudi nekatere očitke in pretirane navedbe v javnosti, da so učitelji zasebnih šol bolje plačani kot tisti v javnih šolah, da zasebne šole ustvarjajo dobiček, da so programi v zasebnih šolah osiromašeni in da zasebne šole ogrožajo javno šolstvo.

Mnenju SDS, da vlada s svojim predlogom neustavnosti v zakonu ne odpravlja, so se pridružili tudi v civilni iniciativi, ki združuje starše zasebnih šol, Bogatimo šolstvo. Po besedah predstavnika iniciative Mihe Skubica vladna novela med drugim deluje antisocialno in ogroža izvajanje roditeljske pravice.

"Starši zasebnih šol se zavedamo, da so zasebne šole v Sloveniji zrasle le zato, ker v Sloveniji obstaja kakovostno javno šolstvo," je poudaril Skubic in hkrati izrazil skrb, da ga prav tako kot usoda zasebnega šolstva skrbi usoda javnega šolstva, saj se z vladno novelo povečuje tveganje, da bodo morali tako v zasebnih kot javnih šolah starši plačevati razširjeni program.