c S

Velenjski večgeneracijski center nastal v sodelovanju z 11 občinami

25.04.2017 13:43 Velenje, 25. aprila (STA) - Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je danes v Velenju tudi uradno odprla večgeneracijski center Planet generacij. Projekt je nastal v sodelovanju z 11 občinami in 16 različnimi socialnimi in izobraževalnimi organizacijami na območju upravnih enot Velenje, Žalec in Mozirje.

Večgeneracijski center Planet generacij, ki že ima več kot 1000 uporabnikov, je eden od 15 tovrstnih centrov po Sloveniji, ki jim je država razdelila okoli 8,7 milijona evrov sredstev za petletno delovanje.

Kot je na današnjem odprtju v Velenju poudarila Kopač Mrakova, z večgeneracijskimi centri krepimo skupnost, ki jo definira najšibkejši člen. Izrazila je upanje, da bodo ljudje prihajali v velenjski večgeneracijski center in da ga bodo dobro sprejeli.

Pri večgeneracijskem centru Planet generacij poleg vodilnega partnerja pri projektu, Andragoškega zavoda Ljudske univerza Velenje, sodelujeta še Upi - Ljudska univerza Žalec in Slovenska filantropija - Hiša Sadeži družbe Žalec. Center ponuja različne preventivne programe, ki zagotavljajo socialno vključenost ranljivih ciljnih skupin, zmanjšujejo tveganje revščine in preprečujejo zdrs v socialno izključenost.

Planet generacij ciljnim skupinam zagotavlja neformalno druženje in srečevanje, ki ni vsebinsko določeno in predstavlja ustvarjanje, ter vzdrževanje socialne mreže in informiranje uporabnikov.

Center deluje kot informacijsko središče, kar pomeni, da so uporabnikom na voljo tudi informacije o razpoložljivih storitvah s področja preprečevanja, obvladovanja in odpravljanja socialnih stisk in težav. Prav tako v centru izvajajo številne druge vsebine s poudarkom na integraciji, socialni vključenosti, spodbujanju enakih možnosti, sodelovanju, izboljšanju zaposljivosti ter zmanjšanju tveganja revščine in dvigu kakovosti življenja ranljivejših skupin.