c S

Predlog zakona o vajeništvu v tretjo obravnavo že v torek

24.04.2017 08:20 Ljubljana, 21. aprila (STA) - Državni zbor je danes zavrnil vsa dopolnila ZL k predlogu zakona o vajeništvu. Z njimi so v ZL v drugi obravnavi vztrajali tudi po tistem, ko opozicijskim pripombam že matični odbor ni ugodil. Tretjo obravnavo zakonskega predloga bodo poslanci opravili že na aprilski seji, in sicer v torek.

Poslanci so po štiriurni razpravi v drugi obravnavi predloga zakona o vajeništvu zvečer glasovali o že sprejetih dopolnilih s strani matičnega odbora in tudi novih dopolnilih. Sprejeta so bila dopolnila k več kot desetini členov.

V ZL so z dopolnili med drugim predlagali, da se čas usposabljanja vajencev pri delodajalcih skrajša, da so delodajalci zavezani vajenca obdržati tudi po koncu usposabljanja, da sindikati sodelujejo pri pripravi načrta vajeništva in da bi lahko manjšo težo dali zbornicam.

Glavni pomislek ZL namreč je, da tak zakon omogoča izkoriščanje mladih in da imajo zbornice preveč pristojnosti.

"Matični odbor ni upošteval niti enega dopolnila opozicijskih NSi, ZL in SDS," je v razpravi spomnil poslanec SDS Tomaž Lisec. Ker so slutili, da bodo tudi danes njihova predlagana dopolnila "povozili", v SDS po njegovih trditvah novih niso pripravili.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič je sicer danes znova poudarila, da je cilj njihovega predloga, ki so ga usklajevali z vsemi socialnimi partnerji, približati poklicno izobraževanje mladih in izobraževalni sistem dodatno povezati z obrtjo in gospodarstvom. Namen zakona je, da se mladi "hitreje poklicno socializirajo".