c S

Srednja šola Domžale po skoraj 70 letih vendarle do svoje telovadnice

19.04.2017 13:29 Domžale, 19. aprila (STA) - V Domžalah bodo danes odprli novo telovadnico Srednje šole Domžale. "Telovadnica ni samo nova, ampak je tudi naša prva v kar 68-letni zgodovini šole in smo je vsi zelo veseli," je za STA dejal direktor zavoda Srednja šola Domžale in ravnatelj Gimnazije Primož Škofic. Novo sodobno telovadnico bo uporabljalo 630 dijakov, ki letos obiskujejo šolo.

Telovadnica po mnenju Škofica namreč ni samo prostor, kjer se izvaja pouk športne vzgoje, ampak prostor, kjer se dogajajo različne prireditve in takega prostora do sedaj domžalska srednja šola ni imela. Spomnil je, da prizadevanja za izgradnjo telovadnice pri Srednji šoli Domžale segajo vsaj 30 let nazaj.

"Konec 80. let smo bili najbližje izgradnji nove telovadnice. Projekti so bili pripravljeni, tudi denar je bil zagotovljen, vendar se je takrat zgodila osamosvojitev in namesto nove telovadnice smo dobili novo državo. Z njo je prišla tudi denacionalizacija, ki je za naslednjih deset let zavrla gradnjo telovadnice, kajti zemljišča, na katerih danes stoji nov objekt, so bila predmet denacionalizacije," je pojasnil Škofic.

V desetih letih je občini uspelo odkupiti vsa zemljišča, jih potem zamenjati z državo, investicija v telovadnico je namreč državna investicija iz državnega proračuna, in na ta način so po letu 2000 ponovno začeli resno razmišljati o gradnji telovadnice. Takrat se je v domžalski srednji šoli ustanovila tudi nova gimnazija, kar jim je po Škofičevih besedah dalo še dodatnega zagona pri vseh prizadevanjih za to investicijo.

Konec leta 2015 je ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport objavilo javni razpis za izbor izvajalca gradbeno-obrtniških del in februarja lani so se gradbena dela začela. "In danes imamo novo sodobno telovadnico, ki jo bo uporabljalo 630 dijakov, ki obiskujejo letos Srednjo šolo Domžale. Med njimi je več kot 150 aktivnih športnikov, ki trenirajo več kot 20 različnih športov. Ta objekt smo zares potrebovali in smo ga tudi izredno veseli," je še dodal Škofic.

Po podatkih ministrstva vrednost investicije po izvedenih delih znaša okoli 2,5 milijona evrov.

Popoldanske otvoritve nove telovadnice Srednje šole Domžale se bosta udeležila tudi premier Miro Cerar ter ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič.