c S

Ministrstvo želi v Zasavju povezati vse tri centre za socialno delo

19.04.2017 07:53 Trbovlje, 18. aprila (STA) - Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti nadaljuje posvete po Sloveniji o predlagani reorganizaciji centrov za socialno delo. Kot je dejala ministrica Anja Kopač Mrak, ki se je danes udeležila posveta v Trbovljah, želijo v okviru predlagane reorganizacije v Zasavju povezati vse tri centre, Trbovlje, Zagorje in Hrastnik.

Kot je danes v Zasavju povedala ministrica, se na ministrstvu s projektom reorganizacije ukvarjajo že nekaj časa, intenzivno pa zadnja tri leta. Z reorganizacijo želijo povečati kakovost storitev za ljudi in centre razbremeniti administrativnega dela.

V Zasavju želijo povezati vse tri centre za socialno delo, ki delujejo v regiji, med drugim tako, da bi samo na eni enoti izvajali odločanje o pravicah iz javnih sredstev. Vsi trije centri bodo delovali še naprej, pri čemer se bodo lahko bolj posvetili strokovnemu delu z ljudmi, je poudarila ministrica. Želi pa država v okviru načrtovane reorganizacije centralizirati tudi skupne kadrovske službe, računovodstvo in informatiko.

"Želimo, da so centri za socialno delo tisto, kar so že bili. Osrednja ustanova za pomoč ljudem," je poudarila ministrica. Ob tem je opozorila na splošno kadrovsko podhranjenost centrov za socialno delo, glede centrov v Zasavju, kjer denimo ni psihologa, pa napovedala zaposlitev dodatnih strokovnjakov v regiji.

Na splošno pa je dejala, da že letos dajejo v sistem 20 novih zaposlitev in 70 novih pripravnikov, prihodnje leto načrtujejo popolnitev regijskih koordinatorjev. "Gremo v obdobje, ko bomo poskušali kolikor je le mogoče, krepiti centre za socialno delo," je dejala ministrica.

Glede na vrsto posvetov, ki jih je ministrstvo že opravilo po Sloveniji, je ministrica na terenu zaznala podporo reorganizaciji centrov za socialno delo. Jo pa po njenih besedah povsod opozarjajo na že omenjeno kadrovsko podhranjenost.

Na centrih za socialno delo po Sloveniji je po njenih besedah zaposlenih 1169 ljudi, na upravnih enotah pa denimo 2800. Povprečje EU je na 100.000 prebivalcev 1400 socialnih delavcev, v Sloveniji jih je pod 800, je opozorila ministrica.