c S

Večgeneracijski center Zasavja prinaša številne vsebine in nove zaposlitve

18.04.2017 17:23 Zagorje ob Savi, 18. aprila (STA) - Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je danes v Zagorju ob Savi tudi uradno odprla večgeneracijski center Zasavja. Ta bo ob podpori državnih in evropskih ter tudi sredstev občin pet let deloval pod okriljem Zasavske ljudske univerze. Poleg številnih vsebin center prinaša tudi 3,5 zaposlitve.

Večgeneracijski center Zasavja je eden od 15 tovrstnih centrov po Sloveniji, ki jim je država razdelila okoli 8,7 milijona evrov sredstev za petletno delovanje. Kot je na današnjem odprtju v Zagorju ob Savi poudarila ministrica Anja Kopač Mrak, so sredstva namenjena razvoju in izvajanju različnih brezplačnih preventivnih programov v lokalnih skupnostih za različne generacije, pri čemer povezujejo več lokalnih skupnosti in različne izvajalce.

Po besedah ministrice se s takšnimi programi tudi razbremenjuje centre za socialno delo. "Če bo več preventivnih programov v lokalnih skupnosti, bo verjetno potem manj potrebe po kurativi, po programih, ki jih izvajajo centri za socialno delo," je ocenila ministrica.

Pri večgeneracijskem centru Zasavja poleg vodilnega partnerja pri projektu, Zasavske ljudske univerze, sodelujeta še mladinska centra iz Zagorja in Hrastnika.

Petletni projekt, ki ga že izvajajo od začetka letošnjega leta, je za Zasavje vreden dobrih 673.000 evrov, od tega je 575.000 evrov državnih sredstev in sredstev evropskega socialnega sklada, preostalo so prispevale zasavske občine.

Dejavnosti potekajo na 11 različnih lokacijah, cilj projekta pa je v vsebine, ki zajemajo pridobivanje različnih kompetenc, učenje otrok, različne delavnice in druženja, letno vključiti najmanj 1050 različnih oseb. Poleg tega želijo k izvajanju pritegniti najmanj 30 prostovoljcev in številna društva ter organizacije, predvsem tista, ki so povezana s ciljnimi skupinami uporabnikov.